Drenthe biedt het beste zicht op gedeeltelijke maansverduistering vanavond

MMatthijs 31 oktober 2023 10:47

Ondanks de overwegend bewolkte Nederlandse lucht, biedt Drenthe vanavond de beste kijkomstandigheden voor de gedeeltelijke maansverduistering. De regen belemmert echter het zicht in het westen en zuiden van het land.

Gedeeltelijke maansverduistering zichtbaar in Drenthe

Ondanks de bewolkte lucht die over Nederland hangt, hebben de bewoners van Drenthe mogelijk de kans om vanavond de gedeeltelijke maansverduistering te zien. Dit astronomische fenomeen gebeurt wanneer de maan zich precies door de schaduw van de aarde beweegt, wat het uiterlijk van de maan doet veranderen.

Friesland en Groningen ook goede locaties

Naast Drenthe zijn ook Friesland en Groningen goede locaties voor het volgen van de gedeeltelijke maansverduistering. Hoewel ook deze gebieden te maken hebben met bewolking, hebben ze een grotere kans om het fenomeen te zien dan andere delen van Nederland, vooral tijdens het hoogtepunt van de verduistering rond 22.15 uur.

Helaas voor de bewoners van het westen en zuiden van Nederland belemmert de regen die vanavond over het land trekt, de kans om de gedeeltelijke maansverduistering te zien. Dit betekent dat ondanks dat de maan zich door de schaduw van de aarde beweegt en er visueel een 'hap' uit de maan wordt genomen, dit fenomeen waarschijnlijk niet waarneembaar zal zijn in deze gebieden van het land.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.