Dubbele traktatie in de nachtelijke hemel: Blauwe supermaan en Saturnus in oppositie

MMatthijs 29 augustus 2023 00:17

Voor de liefhebbers van astronomische fenomenen is er deze week iets om naar uit te kijken. België zal getuige zijn van een zeldzame blauwe supermaan en Saturnus die in oppositie staat.

Grote belangstelling voor astronomische gebeurtenissen

De mogelijkheid om de blauwe supermaan en Saturnus in oppositie te observeren, heeft veel enthousiaste kijkers aangetrokken naar de volkssterrenwacht Armand Pien in Gent. De astronomische gebeurtenis heeft zoveel interesse gewekt dat de gezinsavond op woensdag volledig is uitverkocht. Om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de fenomenen te observeren, opent de sterrenwacht al om 18.30 uur haar deuren, vroeger dan de gebruikelijke openingstijd van 20.00 uur.

Het begrip 'Saturnus in oppositie' verwijst naar het moment waarop de planeet Saturnus zich op de kortste afstand tot de aarde bevindt. Hierdoor kan de planeet bijzonder goed worden waargenomen. Dit fenomeen doet zich voor wanneer Saturnus en de zon zich aan tegenovergestelde zijden van de aarde bevinden, waardoor Saturnus gedurende de hele nacht zichtbaar is. Dit maakt het voor astronomen en liefhebbers een uitermate geschikt moment om de planeet te observeren.

Blauwe supermaan: een zeldzaam fenomeen

De term 'blauwe supermaan' verwijst naar het verschijnsel waarbij er tweemaal in één kalendermaand een volle maan optreedt. Daarnaast is de maan tijdens een supermaan dichter bij de aarde dan normaal, waardoor ze groter en helderder verschijnt. Hoewel de maan 7,7 procent groter en helderder is dan een gemiddelde volle maan, is het voor het menselijk oog moeilijk om dit verschil waar te nemen.

Blauwe superbloedmaan: een indrukwekkend verschijnsel

De term 'blauwe superbloedmaan' wordt gebruikt wanneer er drie specifieke maanverschijnselen samenvallen: een supermaan, een bloedmaan en een blauwe maan. Een bloedmaan ontstaat tijdens een totale maansverduistering, wanneer de maan in de schaduw van de aarde terechtkomt en een rode of roestkleurige tint krijgt. Dit driedubbele fenomeen is zeldzaam en wordt pas weer in 2037 verwacht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.