Dubbele vulkaanuitbarsting op Jupiter's maan Io mogelijk gespot door Juno

MMatthijs 7 februari 2024 12:16

In een recente flyby langs Jupiter's maan Io, heeft ruimtesonde Juno wellicht twee vulkaanuitbarstingen waargenomen. De details worden nog steeds onderzocht, terwijl de sonde zijn ontdekkingsreis rond de gasreus en zijn manen voortzet.

Juno spot mogelijk vulkaanpluimen op Io

In een recente scheervlucht langs Io, de maan van Jupiter, heeft de ruimtesonde Juno wellicht twee grote vulkaanpluimen gespot. Deze werden zichtbaar op de foto's die Juno tijdens zijn benadering nam. Hoewel het nog onduidelijk is of deze pluimen van één of twee vulkanen afkomstig zijn, zijn ze volgens NASA het resultaat van vulkanische activiteit op de maan.

Niet lang geleden heeft Juno al een eerdere scheervlucht langs Io uitgevoerd, waarbij ook indrukwekkende foto's werden gemaakt. Het doel van deze scheervluchten is om meer te weten te komen over de vulkanische activiteit op Io. In het bijzonder willen de onderzoekers achterhalen of er zich onder het oppervlak van de maan een met magma gevulde oceaan bevindt die de vulkanen voedt.

Io: een vulkanisch actieve wereld

Io is iets groter dan onze eigen maan, waardoor het de derde grootste maan van Jupiter is. Het bijzondere aan Io is dat het oppervlak bezaaid is met honderden vulkanen die soms wel duizenden kilometers hoge lavafonteinen produceren. Deze hoge vulkanische activiteit is te wijten aan de gravitationele invloed van Jupiter en zijn twee grootste manen, Europa en Ganymedes, die Io in een elliptische baan om Jupiter trekken.

Juno's missie rondom Jupiter en zijn manen

Sinds 2016 draait Juno in een baan rondom Jupiter. Het hoofddoel van de missie is om meer inzicht te krijgen in de samenstelling, ontstaansgeschiedenis en evolutie van de gasreus. Bovendien is er altijd veel aandacht geweest voor de manen van Jupiter. Eerdere scheervluchten zijn gemaakt langs Ganymedes en Europa, en recentelijk heeft ook Io meerdere malen bezoek gehad van Juno.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.