Duizend Marsdagen op de teller: Perseverance ontrafelt steeds meer geheimen

MMatthijs 14 december 2023 07:47

Marsrover Perseverance bereikt een nieuwe mijlpaal met 1000 actieve dagen op de rode planeet. In deze periode heeft de rover waardevolle geologische informatie verzameld en blijft hij mysteries over het mogelijke oude leven op Mars ontrafelen.

Perseverance viert 1000 actieve Marsdagen

Met trots viert NASA dat hun Marsrover Perseverance al 1000 'sols' actief is op de rode planeet. Een 'sol', de duur van een dag op Mars, is ongeveer 24 uur, 39 minuten en 35 seconden. Perseverance, die in februari 2021 zijn wielen op Mars heeft gezet, heeft sindsdien onvermoeibaar de Jezero-krater verkend.

Perseverance heeft de afgelopen periode de oude Jezero rivierdelta grondig onderzocht. Teamlid Ken Farley legt uit dat de Jezero-krater werd gekozen als landingsplaats van Perseverance omdat uit beelden bleek dat deze krater ooit gevuld was met water. Dit geeft aan dat er potentieel leefbare omstandigheden waren, waardoor het een ideale omgeving is om te zoeken naar bewijs van vroeger leven.

Perseverance heeft aanzienlijk bijgedragen aan ons begrip van de geologische geschiedenis van de Jezero-krater. De rover heeft verschillende soorten gesteenten ontdekt, waaronder stollingsgesteente, zandsteen en moddersteen. Deze bevindingen wijzen op de veranderende omstandigheden van de krater, waaronder de aanwezigheid van een rivier en een ondiep meer dat uiteindelijk is verdampt.

Monsters verzameld door Perseverance

Een van de grootste voordelen van een rondrijdende rover zoals Perseverance is het vermogen om ter plekke monsters te verzamelen. Tot op heden heeft Perseverance 23 monsters verzameld, waarvan de chemische samenstelling zorgvuldig wordt bestudeerd. Deze monsters bevatten waardevolle gegevens die ons meer kunnen leren over Mars en zijn geschiedenis.

Betekenis van de monsters voor de Mars Sample Return-missie

De monsters die Perseverance verzamelt, worden bewaard in speciale metalen buizen en zijn onderdeel van de Mars Sample Return-missie. Deze ambitieuze missie heeft tot doel deze buizen terug naar de aarde te brengen, waar ze kunnen worden onderzocht met krachtige laboratoriumapparatuur die te groot is om naar Mars te sturen.

Zoektocht naar bewijs van oud leven

Ondanks de schat aan gegevens die zijn verzameld, hebben de onderzoekers tot nu toe nog geen concreet bewijs van oud leven op Mars gevonden. Echter, de aanwezigheid van bepaalde mineralen en verbindingen in de monsters, zoals carbonaten, fosfaten en silica, wijzen op potentieel leefbare omstandigheden in het verleden. De onderzoekers blijven daarom hoopvol en de zoektocht gaat door.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.