Ecuador investeert miljoenen in herintroductie uitgestorven diersoorten op Galapagoseiland

SSara 11 september 2023 17:13

Ecuador heeft aangekondigd meer dan 3 miljoen euro te investeren in de herintroductie van 12 diersoorten die zijn uitgestorven op Floreana, een van de bekendste eilanden van de Galapagos-archipel. Dit eiland inspireerde Charles Darwin tot zijn evolutietheorie.

Floreana: inspiratiebron voor Darwins evolutietheorie

Ecuador heeft de ambitieuze taak op zich genomen om 12 specifieke diersoorten, waaronder de iconische reuzenschildpadden en boomvinken, te herintroduceren op Floreana, een eiland van de Galapagos-archipel. Dit eiland speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Charles Darwin's evolutietheorie. De aangekondigde investering van meer dan 3 miljoen euro is een belangrijke stap in deze ongekende natuurbeschermingsinspanning.

Uniciteit van de Galapagos: endemische soorten

De Galapagos-archipel is uniek door de aanwezigheid van endemische soorten, organismen die uitsluitend voorkomen in dit specifieke geografische gebied. Deze soorten, waaronder de reuzenschildpadden en boomvinken, zijn nergens anders ter wereld te vinden. Hun herintroductie op Floreana zou een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van de biodiversiteit op de eilanden.

Gevolgen van menselijke activiteiten op Floreana

Ondanks de unieke biodiversiteit van de Galapagos-archipel is Floreana, een van de meest bekende eilanden, sterk beïnvloed door menselijke activiteiten waardoor sommige soorten ernstig bedreigd zijn of zelfs uitgestorven zijn. Deze gevolgen van menselijke interventie onderstrepen de noodzaak van de aangekondigde investering in natuurbescherming.

Twee-fasen herintroductieplan

Het herintroductieprogramma zal in twee fasen worden uitgevoerd. De eerste fase omvat het verwijderen van ratten en katten, roofdieren die door de mens op het eiland zijn geïntroduceerd. Deze diersoorten vormen een grote bedreiging voor de endemische soorten van het eiland. In de tweede fase, gepland voor januari volgend jaar, zal het eiland worden voorbereid op de herintroductie van de uitgestorven soorten.

In een poging om de unieke biodiversiteit van de Galapagos-eilanden te behouden, heeft Ecuador een aanzienlijke internationale schuldverlichting gekregen in ruil voor haar belofte om een groot deel van deze besparingen te investeren in de bescherming van de eilanden. Dit toont de erkenning op internationaal niveau van het belang van het behoud van de Galapagos-archipel.

Galapagos: een kwetsbaar ecosysteem

Gelegen in de Stille Oceaan, op zo'n 1.000 kilometer voor de kust van Ecuador, bestaat de Galapagos-archipel uit 13 grote en 115 kleinere eilanden. Ondanks haar afgelegen locatie heeft de eilandengroep een van de meest kwetsbare ecosystemen ter wereld, waardoor de inspanningen voor natuurbehoud van cruciaal belang zijn.

De Galapagos-eilanden vormen samen een nationaal park en de omringende zee is een zeereservaat. Ter aanvulling op deze beschermingsmaatregelen werd het beschermd gebied vorig jaar nog uitgebreid met 60.000 vierkante kilometer. Bovendien staat de Galapagos-archipel sinds de late jaren '70 op de Unesco-werelderfgoedlijst, wat de wereldwijde erkenning van haar unieke biodiversiteit en ecologische betekenis bevestigt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.