Een blik vanuit het heelal: Lensvormig sterrenstelsel NGC 6684 op 44 miljoen lichtjaar afstand

MMatthijs 15 januari 2024 07:46

De ruimtefoto van de week biedt ons een blik op het lensvormige sterrenstelsel NGC 6684, dat zich op een duizelingwekkende afstand van 44 miljoen lichtjaar van ons bevindt. Dit unieke sterrenstelsel, verstoken van spiraalarmen, biedt een fascinerend kijkje in de mysteries van ons universum.

Unieke eigenschappen van lensvormige sterrenstelsels

Lensvormige sterrenstelsels, die opvallend veel weg hebben van reusachtige ogen, zijn uniek in hun soort. Ze hebben hun interstellair medium volledig verbruikt, wat betekent dat er nauwelijks materie tussen hun sterren overblijft. Hierdoor vindt er weinig tot geen stervorming plaats in dit soort sterrenstelsels, wat resulteert in een overwegend oudere sterrenpopulatie. Interessant genoeg maken lensvormige sterrenstelsels ongeveer 13 tot 15 procent uit van alle sterrenstelsels in ons universum.

Het spookachtige uiterlijk van NGC 6684

Het lensvormige sterrenstelsel NGC 6684 bevindt zich op een indrukwekkende afstand van 44 miljoen lichtjaar van de aarde, in het zuidelijke sterrenbeeld Pauw. Uniek aan dit sterrenstelsel is het ontbreken van donkere stofbanen. Dit geeft het sterrenstelsel een enigszins vage en spookachtige uitstraling, zoals prachtig te zien is op de Hubble-foto van dit object.

Om een beter inzicht te krijgen in het universum om ons heen, maken wetenschappers gebruik van de Hubble-telescoop om sterrenstelsels in de buurt van de aarde te fotograferen. Voordat deze 'volkstelling' van start ging, was al ongeveer 75% van alle sterrenstelsels die op minder dan 32,6 miljoen lichtjaar van de aarde liggen, door Hubble vastgelegd. Dit project heeft enorm bijgedragen aan ons begrip van de kosmos.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.