Een Gigantische Uitdaging: Een Kijkje naar de Olympus Mons op Mars

SSara 31 juli 2023 16:22

Olympus Mons, een vulkaan op Mars, is drie keer hoger dan Mount Everest. Maar is het mogelijk om deze te beklimmen? We duiken in de uitdagingen en ontdekkingen rondom deze gigantische vulkaan.

De immense uitdaging van Olympus Mons

Olympus Mons, de grootste vulkaan van ons zonnestelsel, vormt een immense uitdaging voor avonturiers en bergbeklimmers. Met een hoogte van maar liefst 25 kilometer, past de Mount Everest er drie keer in. Deze schildvulkaan lijkt eerder op de vulkanen van Hawaï dan op de steile pieken van het Himalayagebergte, met een gemiddeld hellingspercentage van slechts vijf procent. Maar ondanks de relatieve vlakheid, ben je van de voet van de berg tot de top zo'n driehonderd kilometer onderweg.

Voorbereiden op buitenaardse omstandigheden

Een klim op Mars is niet zomaar een uitdaging. Voordat je serieus een poging kunt overwegen, moet je eerst trainen voor een verblijf op Mars. Dit betekent niet alleen fysieke training, maar ook omgaan met de buitenaardse omstandigheden op de rode planeet. De atmosfeer op Mars bestaat voor 95 procent uit koolstofdioxide en de gemiddelde oppervlaktetemperatuur is -63 graden Celsius. Dit betekent dat een simpele wandeling in korte broek en T-shirt absoluut niet mogelijk is.

Waarom Olympus Mons zo groot is

Olympus Mons is niet alleen hoger, maar ook veel groter dan de bergen op onze planeet, ondanks dat Mars zelf kleiner is dan de Aarde. Dit heeft te maken met een paar unieke factoren. Ten eerste is de zwaartekracht op Mars ongeveer een derde van die op Aarde, wat gunstig is voor hoge bergen en vulkanen omdat ze minder snel bezwijken onder hun eigen gewicht. Ten tweede heeft Mars niet dezelfde plaattektoniek als de Aarde. Op onze planeet zorgen bewegende aardplaten voor meerdere, kleinere vulkanen. Op Mars is er minder beweging onder de aardkorst, waardoor de lava zich opbouwt tot één gigantische vulkaan zoals Olympus Mons.

Stel dat het iemand lukt om de 25 kilometer hoge top van Olympus Mons te bereiken, wat zou dan het uitzicht zijn? Bovenop Olympus Mons vind je een krater van 85 kilometer breed. Het grootste deel van de vulkaan zie je vanaf de top echter niet, aangezien Olympus Mons zo groot is dat hij grotendeels achter de horizon van Mars verdwijnt. Dit zorgt voor een uniek en adembenemend uitzicht.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.