Een kosmische schaal: Onderzoekers wegen het heelal met radioflitsen

MMatthijs 23 oktober 2023 07:12

Astronomen gebruiken 'snelle radioflitsen', oftewel FRB's, om het zogenaamde 'heelalwijde web' te analyseren. Deze flitsen, afkomstig van krachtige astrofysische processen, geven een uniek inzicht in de materie die de intergalactische ruimte vult.

Acht miljard jaar reizende radioflits

In juni 2022 heeft een Australische radiotelescoop een FRB gedetecteerd die acht miljard jaar onderweg was naar onze planeet. Deze ontdekking, die ons een ongeëvenaard inzicht geeft in de diepste uithoeken van het heelal, onderstreept het enorme potentieel van radioastronomie. De FRB's zijn kortstondige flitsen van radiogolven, afkomstig van krachtige astrofysische fenomenen.

De bron van energie-uitbarsting geïdentificeerd

Astronomen hebben het punt in het heelal gelokaliseerd waar de energie-uitbarsting die de FRB veroorzaakte, heeft plaatsgevonden. De bron is een sterrenstelsel dat zo ver weg is dat het licht er acht miljard jaar over doet om de aarde te bereiken. Deze ontdekking, mogelijk gemaakt door de krachtige Europese VLT-lichttelescoop in Chili, onderstreept het belang van internationale samenwerking in de astronomie.

FRB's onthullen geheimen van intergalactisch medium

FRB's zijn niet alleen boeiend vanwege hun oorsprong, maar ook vanwege de informatie die ze verschaffen over de omgeving waardoor ze reizen. Door de FRB's te analyseren, kunnen astronomen de elektronendichtheid langs hun pad inschatten. Dit stelt ons in staat om een beeld te krijgen van het intergalactische medium - de materie die de ruimte tussen sterrenstelsels vult, en die ongeveer de helft van de totale materie in het heelal uitmaakt.

Het gebruik van FRB's om het intergalactische medium te onderzoeken is niet nieuw, maar tot nu toe werden vooral nabijgelegen FRB's voor dit doel gebruikt. Dit onderzoek toont aan dat ook verafgelegen FRB's waardevol kunnen zijn voor het analyseren van het 'kosmische web'. Zo kan het heelal ook op heel grote afstanden worden onderzocht en kunnen we onze kennis van het universum blijven uitbreiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.