Een sprankje hoop voor postcovid-patiënten: mogelijk licht aan het eind van de tunnel door kankermedicijn

SSara 10 augustus 2023 09:17

Amsterdamse wetenschappers ontdekken dat ernstige klachten van patiënten met het postcovidsyndroom mogelijk te behandelen zijn met een experimenteel kankermedicijn. Hoewel er nog veel onzeker is, biedt het maar liefst tienduizenden Nederlanders een sprankje hoop. Maar het medicijn is nog niet beschikbaar.

Kankermedicijn mogelijk effectief tegen postcovid

In de wereld van de immunologie heeft René Lutter, een Amsterdamse onderzoeker, een baanbrekende ontdekking gedaan. Bij het bestuderen van de bloedcellen van patiënten met het postcovidsyndroom onder zijn microscoop, ontdekte hij dat de stofjes die de cellen tot een soort collectieve zelfmoord dreven, na toediening van een experimenteel kankermedicijn nauwelijks te traceren waren. Binnen een tijdspanne van slechts acht dagen waren de kleuren die de stofjes aanduiden, vervaagd. Dit biedt een sprankje hoop dat dit medicijn een mogelijke behandeling kan zijn voor de ernstige klachten van postcovid-patiënten.

Zoeken naar oorzaken van postcovid

Het postcovidsyndroom is een raadsel dat medische professionals wereldwijd hoofdbrekens bezorgt. Het is een mysterie waarom zoveel mensen na een vaak milde Covid-19 infectie blijven kampen met ernstige gezondheidsproblemen. In Nederland alleen al zijn er tienduizenden mensen die lijden aan een reeks van symptomen, variërend van extreme vermoeidheid en spierpijn tot hoofdpijn en duizeligheid. Zonder een duidelijk inzicht in de oorzaak van deze aandoening is het uiterst moeilijk om een effectieve behandeling te vinden.

Na twee jaar onderzoek hebben Lutter en zijn collega's van het Amsterdam UMC mogelijk bewijs gevonden voor wat er in het lichaam van patiënten gebeurt. Ze tekenden een reeks stofjes die na een corona-infectie bij patiënten ontstaat. Het belangrijkste is dat de productie van deze stofjes mogelijk kan worden gestopt met een medicijn dat momenteel wordt ontwikkeld voor de behandeling van kanker. Dit zou een mogelijke doorbraak in het onderzoek naar de behandeling van postcovid kunnen zijn.

Farmaceuten weigeren medicijn te leveren voor onderzoek

Een van de grote hindernissen waar de onderzoekers tegenaan lopen, is het verkrijgen van het medicijn voor hun onderzoek. Hoewel Lutter voor het laboratoriumonderzoek vrij gemakkelijk aan het medicijn kon komen, zijn de farmaceutische bedrijven terughoudend om het beschikbaar te stellen voor onderzoek bij patiënten. Dit is een grote frustratie voor de onderzoekers, die vinden dat de bedrijven een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om een mogelijke behandeling voor de talloze postcovid-patiënten te onderzoeken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.