El Niño: Onrust op de Grote Oceaan veroorzaakt problemen voor vissers

SSara 17 oktober 2023 17:31

Het weerfenomeen El Niño is terug en zorgt eerder dan normaal voor problemen, vooral in Zuid-Amerika. De vissers zijn de eerste die de impact voelen.

El Niño is terug en veroorzaakt problemen

El Niño, het beruchte weerfenomeen, is weer in volle gang. Dit jaar lijkt het zelfs eerder dan gebruikelijk problemen te veroorzaken, vooral in Zuid-Amerika. Deze verstoring in het weerpatroon wordt veroorzaakt door opwarming van het oceaanwater in de Grote Oceaan en kan leiden tot hevige regenval, overstromingen en andere extreme weersomstandigheden. Dit alles kan grote impact hebben op de lokale gemeenschappen, economieën en ecosystemen.

Zoals vaak het geval is bij dergelijke klimatologische verstoringen, zijn het de vissers die als eersten de gevolgen ervaren. De veranderingen in de oceaantemperatuur en het weerpatroon kunnen leiden tot een afname van de visvoorraden, wat een directe impact heeft op hun levensonderhoud. Het is dus van cruciaal belang dat er aandacht wordt besteed aan deze vroege indicatoren en dat er passende maatregelen worden genomen om de impact op deze kwetsbare gemeenschappen te beperken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.