
De enige gletsjer van Indonesië, de Carstenszgletsjer, verdwijnt in een alarmerend tempo. Het klimaatfenomeen El Niño versnelt het smeltproces en volgens voorspellingen zal de gletsjer voor 2026 volledig zijn gesmolten.
Versnelde afname van de Carstenszgletsjer
Wetenschappers maken zich grote zorgen over het versnelde smeltproces van de Carstenszgletsjer in Indonesië. Deze gletsjer is de enige ijskap in Zuidoost-Azië en het smeltproces lijkt te versnellen onder invloed van het klimaatfenomeen El Niño. Volgens metingen van het Indonesische meteorologische instituut (BMKG) is de gletsjer inmiddels gekrompen tot slechts 0,23 vierkante kilometer. In de jaren dertig van de vorige eeuw was dit nog 13 vierkante kilometer. Het is zeer waarschijnlijk dat de gletsjer tegen 2026 volledig gesmolten zal zijn.
El Niño versnelt smeltproces
De gletsjer krimpt gemiddeld met een meter per jaar, maar tijdens perioden van El Niño versnelt dit proces. Dit klimaatfenomeen leidt in Indonesië tot hogere temperaturen en droogte, waardoor de gletsjer gemiddeld vijf meter per jaar smelt. Ondanks deze zorgwekkende ontwikkelingen is er momenteel geen directe bedreiging voor de lokale bevolking in termen van watertekort. Dit komt omdat het in deze regio gemiddeld 329 dagen per jaar regent, waardoor het mogelijk de natste plaats op aarde is.
Impact El Niño op de lokale bevolking
Hoewel de smeltende gletsjer geen directe bedreiging vormt voor watertekort, ondervindt de lokale Papoea-bevolking wel andere ernstige gevolgen van El Niño. De aanhoudende droogte doet oogsten mislukken en zorgt voor voedselgebrek. Dit heeft al geleid tot minstens 11 sterfgevallen. De Indonesische overheid stuurt voedsel en water, maar veel dorpen zijn moeilijk te bereiken.
De berg Puncak Jaya, waar de gletsjer zich bevindt, is niet alleen de hoogste berg van Indonesië, maar ook de locatie van de grootste goudmijn ter wereld. Ondanks de zorgwekkende milieusituatie blijft een Amerikaans-Indonesisch bedrijf de mijn exploiteren, wat leidt tot ongenoegen onder milieubeschermers en sociale activisten. Het meteorologisch instituut prijst echter hun bijdrage aan het jaarlijkse onderzoek naar de gletsjer.