ESA onderzoekt smelttechnieken om de Maan 'betegelbaar' te maken

MMatthijs 13 oktober 2023 13:21

Het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) onderzoekt mogelijkheden om het maanoppervlak te smelten en zodoende landingsplekken en wegen te creëren. Dit zou kunnen bijdragen aan toekomstige missies, waarbij stofwolken een groot probleem kunnen vormen.

Maanoppervlak smelten ter voorbereiding op missies

Het maanoppervlak vormt een uitdaging voor toekomstige ruimtemissies. Het is bedekt met een laag maanstof, ook wel regoliet genoemd, wat problemen kan veroorzaken bij frequente landingen of verkenningen met speciale buggy's. Met het oog op deze uitdagingen onderzoekt de ESA methoden om dit oppervlak te smelten en zo landings- en rijzones te creëren.

Omdat het veel geld kost om apparatuur naar de maan te sturen, zijn wetenschappers op zoek naar kosteneffectieve oplossingen. Zij onderzoeken de mogelijkheid om geconcentreerd zonlicht te gebruiken om de bovenste laag van het regoliet te smelten, een proces dat kan worden vergeleken met het veroorzaken van kleine brandjes op aarde met een vergrootglas.

Laboratoriumtests wijzen op succesvolle smeltmethode

In laboratoriumproeven is een effectieve smeltmethode ontdekt met behulp van een CO2-laser. Uit de tests blijkt dat deze methode geschikt is om grote delen van testmateriaal te smelten. Bovendien kunnen zo 'tegels' worden geproduceerd die aan elkaar kunnen worden gekoppeld om een deel van het maanoppervlak te bedekken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.