Ethische hackers kraken een ESA-satelliet: een blik op de kwetsbaarheid van onze ruimteapparatuur

SSara 31 juli 2023 22:04

Een team van ethische hackers, in dienst van Thales, heeft een satelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gekraakt. Dit experiment belicht de kwetsbaarheid van satellieten en de noodzaak van verbeterde beveiligingsmaatregelen.

Ethische hackers kraken ESA-satelliet

In reactie op een oproep van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA om de beveiliging van een satelliet te testen, nam een groep ethische hackers van Thales de uitdaging aan. Ze wisten met succes de satelliet te kraken, wat de kwetsbaarheid van dergelijke apparaten onderstreept.

Het belang van satellieten kan niet worden onderschat. Ze zijn van cruciaal belang voor onze telefoon- en internetverbindingen, weer- en aardobservatie, en wetenschappelijk onderzoek. Sinds de Russische invasie van Oekraïne is ook duidelijk geworden hoe vitaal satellieten zijn voor defensiedoelen.

De gevaren van satellietmanipulatie

Het vermogen om updates te geven aan al vliegende satellieten brengt een aanzienlijk risico met zich mee. Alles wat een satellieteigenaar kan doen, kan een succesvolle hacker in principe ook doen. Dit betekent dat de mogelijkheden voor manipulatie toenemen met de mate van toegang en aanpassing.

Het hacken start bij het grondstation

Het hackproces begint niet op de satelliet zelf, maar bij het grondstation dat ermee communiceert. Hackers creëerden een Trojaans paard, een onschuldig lijkende applicatie die kwaadaardige commando's van het grondstation naar de satelliet stuurt.

Volgens de topman van Thales, Van Rijsewijk, is het belangrijk om te trainen met deze technologieën. Hoewel de gehackte satelliet was gebouwd om mee te experimenteren en meer functies en toegangspunten had dan normale satellieten, kan dit in de toekomst veranderen. Daarom is het cruciaal om te trainen en voorbereid te zijn.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.