Flatvormige planetoïde scheert langs aarde, ontdekt na twee dagen

SSara 25 juli 2023 07:52

Een grote planetoïde ter grootte van een flatgebouw scheerde onlangs dicht langs de aarde, maar wetenschappers ontdekten hem pas twee dagen later. Deze gebeurtenis benadrukt het gevaar van planetoïden die onzichtbaar zijn vanwege de verblinding van de zon.

Onopgemerkte planetoïde passeert de aarde

Op 13 juli 2023 vloog er ongezien een grote planetoïde langs onze planeet. Deze planetoïde, genaamd 2023 NT1, had de grootte van een flat van twintig verdiepingen en passeerde de aarde met een snelheid van 40.000 kilometer per uur. Interessant genoeg was deze planetoïde zo dichtbij als een kwart van de afstand tot de maan.

Wat dit incident vooral interessant maakt, is dat de planetoïde pas twee dagen na het passeren van de aarde werd ontdekt. Dit kwam doordat de planetoïde uit de richting van de zon kwam en daardoor verborgen werd door het zonlicht. Dit illustreert het probleem van de 'blinde vlek' die wordt gecreëerd door de verblinding van de zon, waardoor het moeilijk is planetoïden die uit die richting komen te detecteren.

NASA: Geen gevaar van grote planetoïden

Ondanks dit recente voorval, is NASA van mening dat de aarde de komende 1000 jaar veilig is voor gevaren van grote planetoïden. Dit illustreert het vertrouwen van de organisatie in haar huidige methoden om planetoïden op te sporen en te volgen. Echter, dit incident toont aan dat er nog steeds mogelijke bedreigingen zijn die mogelijk over het hoofd worden gezien.

In reactie op deze bedreigingen heeft het Europees Ruimteagentschap (ESA) de lancering van NEOMIR gepland. Dit is een speciaal observatorium dat is ontworpen om planetoïden te detecteren die uit de richting van de zon komen. Het doel is om een vroegtijdige waarschuwing te kunnen geven voor dreigingen die momenteel mogelijk niet zichtbaar zijn voor telescopen en observatoria op aarde.

Gevaar van onopgemerkte planetoïden blijft bestaan

Hoewel NEOMIR een opwindende ontwikkeling is, staat de lancering pas gepland voor 2030. Dit betekent dat we tot die tijd moeten leven met de mogelijkheid dat er gevaarlijke planetoïden zijn die onopgemerkt onze kant op kunnen komen. Dit onderstreept het belang van voortdurend onderzoek en verbetering van onze methoden voor het detecteren en volgen van planetoïden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.