Fossiele Brandstofindustrie: Een Stoorzender voor de Groene Transitie

SSara 7 september 2023 20:34

Ondanks de dringende noodzaak om de klimaatverandering aan te pakken, blijft de fossiele brandstofindustrie denderen, waardoor de groene transitie wordt afgeremd. Het is van essentieel belang dat er concrete internationale afspraken worden gemaakt om dit te veranderen.

Extreem weer raakt ongekende hoogtes

De wereld heeft de afgelopen maanden recordtemperaturen ervaren, met temperaturen die tot 50 graden bereikten in landen zoals de VS, China en Iran. Deze extreme weersomstandigheden hebben geleid tot ongeziene bosbranden in Canada, de Canarische Eilanden, Hawaï en Griekenland. Alleen al in Canada is er naar schatting 15 miljoen hectare natuur vernietigd, wat bijna vijf keer de grootte van België is.

Hoewel hittegolven en bosbranden altijd al onderdeel zijn geweest van ons klimaat, heeft de toename van de CO2-uitstoot de frequentie en intensiteit van deze gebeurtenissen verhoogd. Onderzoek wijst uit dat de klimaatverandering de kans op dergelijke extreme weersituaties aanzienlijk vergroot. Bijvoorbeeld, de kans op de Canadese bosbranden is verdubbeld, en de recente hittegolven in Noord-Amerika en Europa zouden waarschijnlijk niet zijn voorgekomen zonder de opwarming van de aarde.

Fossiele brandstofindustrie hindert groene transitie

Hoewel de groene transitie sneller gaat dan verwacht, wordt deze afgeremd door de aanhoudende dominantie van de fossiele brandstofindustrie. Er komen nog steeds nieuwe olie- en gasvelden bij en er zijn nog geen harde internationale afspraken gemaakt over de geleidelijke afbouw van fossiele energie. Dit wordt nog verergerd door het feit dat er in 2022 7 biljoen dollar aan subsidies naar de fossiele brandstofindustrie is gegaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.