Gedraaide voedselketen: Zoogdieren vielen dinosauriërs aan

SSara 21 juli 2023 18:56

Een opmerkelijke fossiele vondst in China zet onze kennis van de voedselketen in de dinosaurustijd op z'n kop. Het lijkt erop dat zoogdieren niet alleen maar opgejaagd werden, maar ook zelf dinosauriërs aanvielen.

Spectaculair fossiel herdefinieert de voedselketen

Wetenschappers van het Canadian Museum of Nature zijn op een unieke vondst gestuit. Ze ontdekten een zeldzaam fossiel van 125 miljoen jaar oud dat een zoogdier toont in een dodelijk gevecht met een dinosaurus. Het zoogdier, een Repenomamus robustus ter grootte van een das, is te zien in combat met een Psittacosaurus lujiatunensis, een plantenetende dinosaurus zo groot als een flinke hond. Deze ontdekking zet vraagtekens bij de traditionele visie van de voedselketen, waarin wordt aangenomen dat zoogdieren meestal de prooi waren van vleesetende dinosauriërs.

Zoogdieren als agressors in de dinosaurustijd

Deze bijzondere fossiele vondst biedt een van de eerste tastbare bewijzen dat zoogdieren in het verleden dinosauriërs hebben aangevallen. Op het fossiel is te zien hoe het zoogdier bovenop de dinosauriër zit, de kaak en achterpoten van het dier vastgrijpt en zijn tanden in de borstkas van de planteneter zet. Deze dynamische interactie toont aan dat de zoogdieren wellicht niet zo passief waren als altijd werd gedacht in relatie tot de dinosauriërs.

De opmerkelijke vondst is gedaan in de provincie Liaoning in China, ook wel bekend als 'het Pompeï van China'. Deze regio staat bekend om de vele fossiele vondsten van dinosauriërs, andere reptielen en zoogdieren, die daar perfect geconserveerd zijn door modder en puin van prehistorische vulkanen. De specifieke omstandigheden in deze regio hebben bijgedragen aan de uitzonderlijke bewaring van dit fossiel, waardoor de interactie tussen de zoogdieren en de dinosauriërs zo goed zichtbaar is.

Dodelijke uitkomst voor beide partijen

Uit de fossiele resten blijkt dat zowel het zoogdier als de dinosauriër zijn omgekomen tijdens het felle gevecht. Volgens de onderzoekers was de dinosaurus waarschijnlijk al verzwakt toen het zoogdier op hem afkwam. Het gevecht werd abrupt onderbroken door een vulkaanuitbarsting, waardoor beide dieren onder een laag lava en modder werden bedolven. Het is dus onzeker wie de strijd uiteindelijk zou hebben gewonnen, maar duidelijk is wel dat beide dieren ten dode waren opgeschreven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.