Geheime gesprekken: Hoe Lichtgevende kikkers communiceren met kleuren

SSara 14 augustus 2023 15:27

Zuid-Amerikaanse kikkers onthullen hun geheime taal door te gloeien in diverse kleuren wanneer de avond valt. Nieuw onderzoek ontdekt dat elke kleur mogelijk een uniek signaal afgeeft in hun onderlinge communicatie.

Kikkers communiceren via fluorescerende kleuren

Naarmate de avond valt en de schemering toeslaat, ondergaan honderden kikkers in Zuid-Amerika een fascinerende transformatie. Ze beginnen te gloeien in schitterende tinten blauw, groen en feloranje. Recent onderzoek suggereert dat deze kleurveranderingen meer zijn dan alleen een visueel spektakel - ze kunnen in feite een vorm van communicatie zijn. Elke kleur kan een unieke boodschap dragen, die andere kikkers kunnen 'lezen' en interpreteren.

De onderzoekers bestudeerden de fluorescerende kleuren van de kikkers onder verschillende soorten licht. Ze testten 151 kikkersoorten, afkomstig uit Brazilië, Colombia, Ecuador en Peru, en ontdekten dat ze allemaal in een bepaalde mate oplichtten. Deze bevinding suggerereert dat het vermogen om te gloeien een wijdverspreide eigenschap kan zijn onder kikkers uit deze regio's.

Felste kleuren onder blauw licht

Onder blauw licht schijnen de groene en oranje kleuren van de kikkers het felst. Deze kleuren zijn vooral zichtbaar op de keel, rug en onderkant van de kikkers. Wanneer kikkers bellen blazen in hun keelzak, wordt het lichtpatroon nog duidelijker zichtbaar. Dit suggereert dat de kleuren een belangrijke rol spelen bij de communicatie tussen kikkers.

De geheime taal van kleuren

Volgens de onderzoekers spreken de kikkers een 'geheime taal' met hun kleuren. Groen licht zou de seksuele aantrekkingskracht van kikkers vergroten, terwijl oranje licht mogelijk dient als camouflage of waarschuwingssignaal voor roofdieren. Deze bevindingen suggereren dat de felle kleuren van de kikkers essentieel kunnen zijn voor hun overleving en voortplanting.

In een vervolgstudie, kijken wetenschappers naar de mogelijke invloed van de kleuren op de paringskeuzes van vrouwelijke kikkers. Ze onderzoeken of een bepaalde kleurintensiteit nodig is om seksueel gedrag op te wekken. Dit kan ons meer inzicht geven in hoe kleuren een rol spelen in de voortplantingsstrategieën van deze intrigerende wezens.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.