Geheimen van een langer, gezonder leven: Tips van een gerenommeerde onderzoeker

SSara 3 augustus 2023 15:23

Morten Scheibye-Knudsen, een onderzoeker gespecialiseerd in veroudering, deelt zijn beste inzichten om gezond te blijven en de levensduur te verlengen. Een levensstijl waarbij je vast, beweegt, voldoende slaap krijgt en sociale binding onderhoudt, kan ons verouderingsproces vertragen.

Jaren van onderzoek naar gezonde veroudering

Morten Scheibye-Knudsen is al 15 jaar bezig met het onderzoeken en begrijpen van de effecten van verschillende levensstijlfactoren op de gezondheid en levensduur van mensen. De onderzoeker, die als arts en leider van een onderzoeksgroep aan het Centre for Healthy Ageing van de Universiteit van Kopenhagen werkt, is ervan overtuigd dat we veel kunnen doen om ons verouderingsproces te vertragen en onze gezondheid te bevorderen.

Volgens Scheibye-Knudsen kunnen perioden van vasten, zoals dagelijks vasten van 20.00 uur 's avonds tot 12.00 uur de volgende dag, zeer gezond zijn. Wanneer onze bloedsuikerspiegel daalt, starten onze cellen processen om hun interne werking te optimaliseren. Dit omvat het afbreken en weer opbouwen van oude eiwitten binnen de cellen en het stimuleren van de mitochondriën om optimaal energie te produceren. Vasten kan ook het risico op kanker verminderen, aangezien kankercellen sterk afhankelijk zijn van suiker.

In aanvulling op vasten, kan het drinken van koffie ook bijdragen aan een betere gezondheid en langere levensduur. Koffie, vooral wanneer het zonder calorieën wordt geconsumeerd, kan worden geassocieerd met een vermindering van bijna alle vormen van ziekte. Volgens Scheibye-Knudsen kunnen zelfs vier tot vijf kopjes koffie per dag het sterftecijfer van bijna alle ouderdomsziekten verlagen, met uitzondering van kanker.

Het belang van bewegen, slapen en sociale verbinding

Naast vasten en het drinken van koffie, benadrukt Scheibye-Knudsen het belang van lichaamsbeweging, goede slaap en sterk sociale binding voor een gezonde levensduur. Actief zijn en goede nachtrust krijgen is essentieel, net als een sterk sociaal netwerk. Hoewel we de moleculaire mechanismen achter de link niet volledig begrijpen, hebben studies aangetoond dat eenzaamheid geassocieerd kan worden met vroegtijdig overlijden.

De rol van dieet in gezonde veroudering

Scheibye-Knudsen adviseert eveneens om minder vlees en meer groenten te eten, en om niet bang te zijn voor vetten. Plantaardige oliën en vetten lijken geassocieerd te zijn met een lager sterftecijfer. Daarnaast onderstreept hij het belang van goede vetbronnen, zoals noten, in ons dieet.

Roken en inactiviteit: de grootste vijanden van een lange levensduur

Twee van de schadelijkste gewoonten voor onze gezondheid en levensduur zijn volgens Scheibye-Knudsen roken en inactiviteit. Zelfs meer dan overgewicht kan een sedentaire levensstijl grote schade aanrichten. Iemand die rookt en niet actief is, kan gemiddeld 15 tot 20 jaar korter leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.