Griezelen met Jupiter: Het Spookachtig Gezicht in de Stormen

MMatthijs 30 oktober 2023 20:47

Niet alleen op aarde wordt Halloween gevierd, zelfs Jupiter lijkt mee te doen. Een recente foto van NASA's Juno-ruimtesonde toont de grootste planeet van ons zonnestelsel met grillige wolkpatronen die een monsterlijk gezicht vormen, een fenomeen bekend als 'pareidolie'.

Jupiter's griezelige Halloween-gezicht

De recente ruimtefoto van de week toont de grootste planeet van ons zonnestelsel in Halloween-stijl. De afbeelding, gemaakt door NASA's Juno-ruimtesonde, laat een monsterlijk gezicht zien, gevormd door de wolkenbanden en stormen nabij de dag-nachtgrens van Jupiter. De grillige patronen in de wolken lijken ogen, een neus en een mond te vormen, waardoor de afbeelding een onbedoeld griezelig karakter krijgt.

Pareidolie: ons brein zoekt patronen

Het spotten van gezichten in levenloze objecten is een veelvoorkomend verschijnsel en wordt 'pareidolie' genoemd door wetenschappers. Ons brein is geprogrammeerd om overal iets herkenbaars van te maken, wat vooral nuttig is bij het herkennen van vormen die op potentieel gevaar kunnen wijzen. Echter, in het geval van dit 'monster' op Jupiter, interpreteert ons brein de willekeurige patronen op de foto – ten onrechte – als een herkenbaar, griezelig gezicht.

Burgerwetenschapper achter de foto

De indrukwekkende foto is niet het werk van een NASA-wetenschapper, maar van burgerwetenschapper Vladimir Tarasov. Tarasov gebruikte ruwe data van het JunoCam-instrument om de foto te maken. De foto werd gemaakt op 7 september 2023, toen de Juno-ruimtesonde 7.700 kilometer boven de wolkentoppen van Jupiter vloog. Geïnteresseerd in het werken met data van deze ruimtesonde? Je kunt zelf aan de slag gaan op de website van Juno.

De technologische vooruitgang heeft ons de mogelijkheid gegeven om de ruimte op een ongeëvenaarde manier te bekijken. Ruimtetelescopen en satellieten hebben ons de afgelopen decennia prachtige beelden gebracht van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Elke week duiken we in het archief om nog een indrukwekkende ruimtefoto te onthullen, zoals deze angstaanjagende, maar fascinerende foto van Jupiter.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.