Groeiend groen in de oceanen: een alarmerend teken van klimaatverandering

SSara 21 juli 2023 07:42

Meer dan de helft van de wereldwijde oceanen is in de afgelopen 20 jaar merkbaar van kleur veranderd, waarschijnlijk als een gevolg van klimaatverandering. Deze verandering kan een impact hebben op marine ecosystemen.

Oceanen tonen een groenere tint

Uit een analyse van satelliet-spectroradiometer metingen blijkt dat 56% van het oceaanoppervlak steeds groener is geworden, met name in tropische oceaangebieden dichtbij de evenaar. Deze groener wordende oceanen geven aan dat ook de ecosystemen in het oppervlaktewater veranderen, aangezien de kleur van de oceaan een weerspiegeling is van de organismen en materialen die zich in het water bevinden.

De kleur van de oceaan is een indicatie van wat zich in de bovenste lagen bevindt. Een diepblauwe kleur betekent vaak heel weinig leven, terwijl groenere wateren het omgekeerde betekenen. Groen wijst vooral op fytoplankton: het pigment helpt het plankton zonlicht te vangen, en daarmee koolstofdioxide uit de atmosfeer op te vangen en om te zetten in suikers.

Klimaatverandering als mogelijke hoofdoorzaak

Hoewel de exacte veranderingen in mariene ecosystemen nog niet vastgesteld kunnen worden, zijn onderzoekers redelijk zeker dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering de hoofdoorzaak is van deze verschuivingen. Deze veranderingen hebben invloed op alles wat zich voedt met plankton en kunnen ook van invloed zijn op hoeveel koolstof de oceanen zullen opnemen.

Om te zien of deze trend verband houdt met klimaatverandering, werden de resultaten vergeleken met simulaties die eerder werden gemaakt voor twee scenario’s: één met broeikasgassen en één zonder. Het broeikasgasmodel voorspelde dat er een significante trend zou optreden en dat deze trend veranderingen in de oceaankleur zou veroorzaken in ongeveer 50% van de oceanen, wat bijna precies overeenkomt met de werkelijke metingen.

Invloed van plankton op koolstofopname

Volgens de onderzoekers weerspiegelen de kleurveranderingen in de oceanen veranderingen in planktongemeenschappen en zullen deze veranderingen van invloed zijn op alles wat zich voedt met plankton. Ze zullen ook van invloed zijn op hoeveel koolstof de oceanen zullen opnemen, omdat verschillende soorten plankton verschillende capaciteiten hiervoor hebben.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.