Grootste zonnevlam sinds 2017 door NASA geregistreerd

SSara 16 december 2023 07:46

Volgens NASA is recent de grootste zonnevlam van de afgelopen jaren vastgelegd. De uitbarsting, die plaatsvond op het noordwestelijke deel van de zon, had zelfs gevolgen voor de communicatie op aarde. De zon nadert momenteel de piek van de zonnecyclus, wat zou kunnen leiden tot meer van deze fenomenen.

Grootste zonnevlam sinds 2017

NASA's telescoop heeft onlangs een aanzienlijk zonnevlam geregistreerd, de grootste uitbarsting op de zon sinds september 2017. De uitbarsting vond plaats op het noordwestelijke deel van de zon, dat zich op ongeveer 150 miljoen kilometer van de aarde bevindt. De zonnevlam werd vastgelegd in extreem ultraviolet licht door NASA's Solar Dynamics Observatory, dat de zon continu observeert.

Het Amerikaanse Space Weather Prediction Center meldde dat meerdere piloten problemen ondervonden met de communicatie. Deskundigen zullen het gebied waar de zonnevlam plaatsvond, in de komende tijd extra monitoren. Zonnevlammen van deze magnitude, geclassificeerd als X2.8, kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor communicatie op aarde.

Nadering van de piek van de zonnecyclus

De zon nadert momenteel de piek van de zogeheten 'zonnecyclus', een periode die gemiddeld ruim elf jaar duurt. Het hoogtepunt van deze cyclus wordt verwacht in 2025. Hoe dichter we bij dat hoogtepunt komen, hoe meer zonnevlammen er zullen zijn. Zonnevlammen behoren tot de krachtigste explosies in ons zonnestelsel en zijn, volgens NASA, 'fantastisch om te zien'.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.