Hebben we eindelijk de ultieme supergeleider ontdekt?

SSara 4 augustus 2023 19:22

Onderzoekers claimen een doorbraak in het ontdekken van een supergeleider die onder kamertemperatuur en atmosferische druk functioneert, wat het begin van een nieuw technologisch tijdperk kan inluiden. Echter, de wetenschappelijke gemeenschap ontvangt deze claim met scepsis.

De mogelijke doorbraak in supergeleiding

Onderzoekers van onder andere het College of William & Mary in Virginia beweren een supergeleider te hebben ontdekt die elektriciteit kan geleiden zonder weerstand bij kamertemperatuur en atmosferische druk. Dit zou het begin kunnen zijn van een nieuw technologisch tijdperk, met mogelijkheden zoals zwevende auto's, nieuwe energieopslageenheden en efficiëntere elektriciteitsnetwerken. Desondanks wordt deze claim met veel scepsis ontvangen door de bredere wetenschappelijke gemeenschap.

Het mysterie van het LK-99 materiaal

Het onderzoeksteam beschrijft een materiaal dat ze LK-99 noemen, dat een mengsel is van verschillende poedervormige verbindingen met fosfor, zwavel, lood en zuurstof. Na verhitting tot hoge temperaturen, verandert dit poeder door chemische reacties in een donkergrijze vaste stof. Volgens de onderzoekers zou dit materiaal ongehinderd elektriciteit kunnen doorlaten bij ongeveer 29 °C en atmosferische druk.

Het onderzoek, dat is gepubliceerd op een preprintserver en dus nog geen peerreview is ondergaan, wordt met scepsis ontvangen door andere natuurkundigen. Kritiek richt zich op het ontbreken van cruciale data en het feit dat de onderzoekers eerdere claims over het ontdekken van de ultieme supergeleider niet konden repliceren. Hoewel de onderzoekers zich bewust zijn van deze scepsis, moedigen ze anderen aan om hun resultaten te repliceren en LK-99 zelf te testen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.