Het einde van een tijdperk: de Mars-helikopter Ingenuity maakt na 72 succesvolle vluchten een einde aan zijn missie

MMatthijs 26 januari 2024 07:46

Na meer dan een jaar en 72 succesvolle vluchten, is de NASA-helikopter Ingenuity klaar met zijn missie op Mars. De oorspronkelijk voor vijf vluchten geplande missie werd vele malen verlengd, maar nu heeft de helikopter te veel schade opgelopen om nog te kunnen vliegen.

Ingenuity's succesvolle missie

In februari 2021 landde de Ingenuity samen met de Mars-rover Perseverance op Mars. Oorspronkelijk zou het luchtvaartuig slechts vijf testvluchten in dertig dagen uitvoeren. Echter, na de eerste succesvolle vlucht in april 2021, werd de missie meerdere keren verlengd, waardoor de onbemande helikopter uiteindelijk 72 vluchten uitvoerde. Het was de eerste keer dat een helikopter een vlucht maakte op een andere planeet.

Einde van de vlucht door schade

Ondanks zijn succesvolle vluchten, is Ingenuity helaas niet ongeschonden gebleven. Volgens NASA heeft de helikopter bij een van de landingen schade opgelopen aan een of meer rotorbladen, waardoor hij niet meer kan vliegen. Ondanks dit incident benadrukt NASA dat de missie van Ingenuity een groot succes was en dat de verwachtingen ruimschoots zijn overtroffen.

Hoewel de reis van Ingenuity ten einde is, gaat de Mars-rover Perseverance verder met zijn missie. Volgens de BBC komt het einde van Ingenuity op een goed moment. Perseverance staat op het punt een aantal lange, snelle ritten te ondernemen in de Jezero-krater, iets wat Ingenuity waarschijnlijk niet zou hebben kunnen bijhouden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.