Het geheime wapen tegen plagen: De geur van lieveheersbeestjes

SSara 3 maart 2024 13:01

Onderzoekers hebben ontdekt dat de geur van lieveheersbeestjes bladluizen afschrikt, wat hen minder laat eten en hun populatie verkleint. Dit biedt een milieuvriendelijk alternatief voor pesticiden in de landbouw. Maar hoe werkt dit precies en wat zijn de implicaties?

Geur van lieveheersbeestjes reguleert bladluizen

De geur van lieveheersbeestjes heeft een verrassend effect op bladluizen. Wanneer ze deze geur waarnemen, beginnen ze minder te eten en verkleint hun populatie aanzienlijk. Dit ontdekten onderzoekers aan de Pennsylvania State University tijdens een recente studie. Het gebruik van deze geur kan dus een milieuvriendelijke manier zijn om gewassen te beschermen tegen bladluisplagen, zonder het gebruik van schadelijke pesticiden.

Het is al langer bekend dat pesticiden gevaarlijke gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid. Zo wordt het landbouwgif glyfosaat in verband gebracht met een verhoogd risico op meerdere soorten kanker en de ziekte van Parkinson. Maar ook andere, minder bekende pesticiden, zoals 'chloormequat', lijken niet ongevaarlijk. Het is dus van groot belang om naar minder schadelijke alternatieven te zoeken, zoals de natuurlijke geur van lieveheersbeestjes.

Bladluispopulatie krimpt door geur lieveheersbeestjes

De geur van lieveheersbeestjes blijkt dus een effectief middel tegen bladluizen. Na twee weken blootstelling aan deze geur was de bladluispopulatie 25% kleiner dan die van de niet-blootgestelde bladluizen. De onderzoekers vermoeden dat dit komt doordat de bladluizen, uit angst voor de 'roofdieren' wiens geur ze waarnamen, minder aten en zo minder nakomelingen konden produceren. Deze ontdekking kan van grote invloed zijn op de landbouwsector, waar bladluizen een grote plaag kunnen vormen.

Hoewel het een charmant idee zou kunnen zijn om echte lieveheersbeestjes in te zetten tegen bladluizen, is dit in praktijk niet erg haalbaar. Lieveheersbeestjes kunnen wegvliegen en zijn daarnaast vatbaar voor aanvallen van mieren, die vaak een symbiotische relatie met bladluizen hebben. Dit maakt het moeilijk om lieveheersbeestjes op grote schaal, zoals in de landbouw, in te zetten. Daarom is de ontdekking van het effect van hun geur op bladluizen een welkome vondst.

Toekomstig onderzoek naar duurzame landbouwpraktijken

De onderzoekers zijn van plan om verder te gaan met het bestuderen van de geur van lieveheersbeestjes en de praktische toepassingen ervan in de landbouw. Ze hopen te ontdekken of de geur ook effectief is tegen andere plagen en hoe het de groei van planten en de kwaliteit van de bodem kan beïnvloeden. Deze zoektocht kan bijdragen aan een meer duurzame, groene landbouw, die minder afhankelijk is van schadelijke pesticiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.