Het is geen wiskunde: Waarom het plannen van een afspraak met drie personen ingewikkelder is dan met twee

MMatthijs 21 augustus 2023 12:13

Het plannen van een afspraak met meerdere personen kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Dit artikel legt uit waarom het zo moeilijk is om een afspraak te maken wanneer er drie mensen bij betrokken zijn, in plaats van slechts twee.

Logistieke verwarring met drie mensen

Wanneer we met twee mensen een afspraak maken, is het proces relatief eenvoudig. We bellen elkaar, bekijken onze agenda's en zoeken een dag waarop we allebei kunnen. Voeg een derde persoon toe aan dit scenario en de zaken worden meteen een stuk ingewikkelder. Je kunt niet zomaar spontaan met zijn drieën bellen, dus je begint te mailen of appen over data totdat iemand dan maar mismoedig een datumprikker aanmaakt.

Kansberekening bij afspraak plannen

Stel je voor dat ieder van je vriendinnen een kans van 40 procent heeft om mee naar de sauna te kunnen op een willekeurige avond, dan is de kans dat je allebei kunt gaan als je met zijn tweeën een afspraak maakt 16 procent. Maar als je dit met zijn drieën doet, dan daalt de kans dat je allemaal kunt naar 6,4 procent. Eén iemand erbij maakt de kans dat het lukt 2,5 keer zo klein.

Je kunt bijvoorbeeld aan het eind van een succesvolle saunadag met zijn drieën de agenda's pakken om de volgende keer te plannen. Een andere truc is om een vaste dag te plannen die iedereen ver van tevoren vrij kan houden, bijvoorbeeld elke tweede woensdag van de maand. Dit is niet zo spontaan, maar kan de planning wel vergemakkelijken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.