Het mysterie ontrafeld: Waarom water drinken essentieel is voor ons lichaam

MMatthijs 17 augustus 2023 16:58

We horen het vaak: drink voldoende water. Maar waarom is dat precies zo belangrijk? Bio-ingenieur en voedingsexperte Elke Godden (Universiteit Antwerpen) onthult de cruciale rol van water in ons lichaam en hoe het onze gezondheid beïnvloedt.

Water: de levenslijn van ons lichaam

Water is niet zomaar een vloeistof, het is de basis voor alle lichaamsvloeistoffen, inclusief bloed, speeksel, traanvocht en urine. Het is onmisbaar voor het transport van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen in ons lichaam. Bovendien helpt water bij het reguleren van onze lichaamstemperatuur en dient het als schokdemper voor onze hersenen. Als we kijken naar onze cellen, zien we dat ze niet instorten omdat ze gevuld zijn met water, vergelijkbaar met waterballonnen. Water fungeert ook als medium waarin vitale biochemische processen plaatsvinden.

Het belang van hydratatie is niet te onderschatten. Een persoon die uitgedroogd is, voelt zich vaak vermoeid en kan minder goed beslissingen nemen of situaties beoordelen. Interessant is dat een watergebrek zelfs je humeur beïnvloedt. Mocht je 's ochtends vaak last hebben van een ochtendhumeur, dan zou je dat kunnen tegengaan door na het opstaan meteen een glas water te drinken.

Hoeveel water heb je dagelijks echt nodig?

Waterverlies is een dagelijkse realiteit voor ons lichaam, via urine, stoelgang en zweet verliezen we gemiddeld drie liter per dag. Ongeveer tien procent van dit verlies wordt gecompenseerd door ons lichaam dat zelf water aanmaakt als bijproduct van andere reacties. Voedsel voorziet ons van nog eens veertig procent. Daarom zou je nog ongeveer anderhalve liter moeten drinken. Maar de exacte hoeveelheid hangt af van factoren zoals leeftijd, geslacht, lichaamsgrootte, activiteitenniveau en de omgeving.

Voor sommigen kan het drinken van water saai worden, maar gelukkig zijn er andere opties. Je kunt een beetje citroensap, munt of rood fruit toevoegen aan je water voor extra smaak. Thee en koffie, mits zonder suiker, zijn ook goede alternatieven. Ondanks wat vaak wordt gedacht, zorgt koffie niet voor meer vochtverlies dan normaal, mits je niet overdrijft met de cafeïne.

Kun je te veel water drinken?

Hydratatie is belangrijk, maar er is zoiets als te veel van het goede. Sommige mensen, zoals ultralopers, drinken enkel water en vullen het zout dat ze via hun zweet verliezen niet aan. Zij riskeren hierdoor een tekort aan natrium in hun bloed, wat kan leiden tot symptomen zoals verwardheid, evenwichtsverlies en in extreme gevallen zelfs flauwvallen. Er zijn ook mensen die extreem veel drinken als gevolg van een psychische aandoening, polydipsie genaamd. Zij kunnen soms wel tien of vijftien liter per dag drinken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.