Het mysterie van AzTECC71: een glimp van het vroege universum

SSara 11 december 2023 07:47

Een recente studie van de Universiteit van Texas bestudeerde het sterrenstelsel AzTECC71, een 'mistige' en 'spookachtige' verschijning in het universum van zo'n 900 miljoen jaar na de oerknal. Ontdekt door NASA's James Webb ruimtetelescoop, biedt dit sterrenstelsel een intrigerend inzicht in de ontwikkeling van het universum.

Ontdekking van het spookachtige sterrenstelsel AzTECC71

Een team van astronomen aan de Universiteit van Texas in Austin heeft een nieuw, intrigerend sterrenstelsel ontdekt: AzTECC71. Dit 'spookachtige' sterrenstelsel, dat te zien is door de lens van NASA's James Webb ruimtetelescoop, biedt een unieke kijk op de vroege kosmos. Bedekt door een sluier van stof, komt AzTECC71 over als een wazige, mysterieuze entiteit in het universum.

AzTECC71: een tijdcapsule van het vroege universum

Het sterrenstelsel AzTECC71 is niet zomaar een sterrenstelsel. Het biedt ons een raam naar het verleden, naar een tijd zo'n 900 miljoen jaar na de oerknal. Dit is een zeldzaam en waardevol beeld, dat ons toelaat om beter te begrijpen hoe het universum zich in die vroege periode ontwikkelde en vormde.

Het vroege heelal: stoffiger dan gedacht

De ontdekking van AzTECC71 heeft ook een verrassende wending gegeven aan ons begrip van het vroege universum. Het blijkt veel stoffiger te zijn dan we oorspronkelijk dachten. Deze ontdekking suggereert dat er misschien hele bevolkingen van sterrenstelsels zijn die zich in deze stofwolken hebben verborgen gehouden, en biedt een nieuwe invalshoek voor ons begrip van de evolutie van het universum.

AzTECC71 werd eerst waargenomen door de James Clerk Maxwell Telescoop op Hawaï en later ook door de ALMA-radiotelescoop in Chili. Deze sterrenstelsels worden ook wel 'Hubble-dark galaxies' genoemd, een term die verwijst naar hun donkere, stoffige aard en hun verborgenheid voor conventionele telescopen.

Het team aan de Universiteit van Texas heeft grootse plannen voor de toekomst. Met behulp van gegevens van de James Webb ruimtetelescoop, zijn ze voornemens om nog meer 'verborgen' sterrenstelsels te ontdekken. Deze sterrenstelsels, die zich onder dikke stofwolken bevinden, kunnen nieuwe inzichten geven in de vroegste stadia van het universum.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.