Het mysterie van de nieuwe Omikron subvariant: Waarom zijn wetenschappers op hun hoede?

MMatthijs 25 augustus 2023 23:17

Ondanks slechts negen ontdekte gevallen wereldwijd trekt een nieuwe Omikron subvariant, BA.2.86, internationaal de aandacht van wetenschappers. Wat maakt deze variant anders? En waarom zijn experts overal ter wereld zo alert?

Nieuwe variant onder internationale observatie

Hoewel de nieuwe Omikron subvariant, BA.2.86, slechts negen keer wereldwijd is ontdekt, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) half augustus besloten de variant als 'onder toezicht' te plaatsen. De variant werd voor het eerst waargenomen op 24 juli, met geregistreerde gevallen in Denemarken, de Verenigde Staten, Engeland, Israël en meest recentelijk Zuid-Afrika. Dit zijn enkele van de redenen waarom deze variant meer aandacht krijgt dan eerdere varianten van Omikron.

Atypisch gedrag van de nieuwe variant

De nieuwe variant BA.2.86 lijkt zich atypisch te gedragen. Het ontwikkelt 30 nieuwe mutaties, iets wat volgens deskundigen ongebruikelijk is voor het coronavirus. Dergelijke grote veranderingen in het genetisch materiaal van het virus zorgen gewoonlijk dat het uitsterft na het besmetten van één of twee personen. Desalniettemin is deze variant op vier verschillende continenten aangetroffen, wat erop duidt dat het nog steeds een besmettingspotentieel heeft.

Mogelijke impact van nieuwe mutaties

Wat de nieuwe variant BA.2.86 extra interessant maakt, is dat een aantal van de mutaties het spike-eiwit op het oppervlak van het virus betreffen. Dit is het eiwit dat het virus gebruikt om onze cellen binnen te dringen en tevens de sleutel vormt tot onze afweer tegen de ziekte. Momenteel is het echter te vroeg om te zeggen of deze mutaties invloed hebben op de besmettelijkheid van de variant, de ernst van de klachten of het vermogen van de variant om de antistoffen van het vaccin te omzeilen.

Gezien het beperkte aantal gevallen van de nieuwe variant BA.2.86 is het moeilijk om nauwkeurige voorspellingen te doen over de impact ervan in de nabije toekomst. De komst van de herfst, waarin we traditioneel een hogere incidentie van virale infecties zien, maakt de situatie nog complexer. Terwijl wetenschappers over de hele wereld het gedrag en de verspreiding van deze variant nauwlettend volgen, kunnen we slechts hopen op de beste voorbereiding op mogelijke scenario's.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.