Het mysterie van Saturnus' 145 manen ontrafeld

SSara 11 februari 2024 12:02

Ondanks dat Jupiter vaak de manenkoning wordt genoemd, heeft Saturnus maar liefst 145 manen. Maar hoe komt het dat Saturnus zoveel manen heeft en wat weten we eigenlijk over deze manen?

Saturnus' talrijke manen

Saturnus, de ringenplaneet, heeft tot ieders verrassing maar liefst 145 manen. Tot 2019 waren de astronomen erin geslaagd om alle manen die groter waren dan drie kilometer in kaart te brengen. Het is duidelijk dat onze kennis over Saturnus en zijn manen nog steeds groeit.

De ontdekking van nieuwe manen

In 2019 besloten wetenschappers om hun zoektocht naar Saturnus' manen uit te breiden door ook kleinere manen te onderzoeken. Met behulp van de Canada-France-Hawaii Telescope op de top van de vulkaan Mauna Kea op Hawaï, hebben ze uiteindelijk 62 nieuwe manen ontdekt. Dit brengt het totaal aantal manen op een indrukwekkende 145.

Een verklaring voor het grote aantal manen van Saturnus zou kunnen zijn dat een middelgrote maan ongeveer 100 miljoen jaar geleden uiteen is gevallen. De vele kleine brokstukken die hieruit ontstonden, zouden nog steeds als manen rond Saturnus kunnen zweven. Dit blijft echter een hypothese die verder onderzoek vereist.

De Cassini-ruimtesonde heeft een indrukwekkende foto gemaakt waarop vier manen van Saturnus te zien zijn: Telesto, Prometheus, Titan en Rhea. Deze foto geeft ons een unieke inkijk in de wereld van Saturnus en zijn manen, en draagt bij aan ons begrip van dit fascinerende planetenstelsel.

De fascinerende werelden van Rhea en Titan

Rhea en Titan, twee van Saturnus' manen, zijn bijzonder interessant voor wetenschappers. Rhea heeft de opmerkelijke eigenschap dat zij zuurstof produceert en tektonische activiteit vertoont. Titan, op zijn beurt, lijkt veel op de aarde met vergelijkbare kenmerken zoals wolken, regen, rivieren en meren. Het verschil is echter dat Titan's meren gevuld zijn met vloeibare koolwaterstoffen in plaats van water.

NASA's toekomstige onderzoeksmissie naar Titan

NASA heeft grote plannen om meer te leren over Titan, de meest aarde-achtige maan van Saturnus. Ze planen om een drone genaamd de Dragonfly naar Titan te sturen, die naar verwachting in 2034 zal aankomen. Met deze missie hoopt NASA meer te leren over deze fascinerende en mysterieuze maan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.