Het mysterie van ster HD110067: Zes 'sub-Neptunes' dansen in perfecte harmonie

MMatthijs 6 december 2023 07:47

Astronomen hebben een unieke ontdekking gedaan bij ster HD110067, 100 lichtjaren van ons vandaan. Rond deze ster dansen zes 'sub-Neptunes' in een zeldzaam resonant systeem, al meer dan een miljard jaar lang. Deze vondst biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar de dynamiek van planetenstelsels.

De kosmische dans van HD110067

De ster HD110067, die een stuk bijzonderder is dan we aanvankelijk dachten, heeft zes planeten in haar greep. Deze planeten bewegen in een zeer zeldzaam resonant systeem rond de ster, een soort kosmische dans die al een miljard jaar aan de gang is. Dit duidt erop dat de krachten tussen deze planeten op een bijzondere en evenwichtige manier samenwerken, wat hen in staat stelt om gezamenlijk in harmonie rond hun ster te bewegen.

Classificatie van de planeten

Het is opmerkelijk dat de planeten rondom de ster HD110067 worden geclassificeerd als 'sub-Neptunes'. Dit betekent dat ze groter zijn dan de aarde, maar kleiner dan Neptunes. Het is een nogal speciale categorie, omdat het ons helpt te begrijpen hoe deze planeten zich in termen van grootte en massa verhouden tot andere bekende hemellichamen.

Het zeldzame resonante systeem

Dit planetenstelsel is des te bijzonderder omdat er tot op heden slechts in twee andere gevallen een resonant systeem is ontdekt. Zo'n systeem wordt gekenmerkt door een zeer delicate balans tussen de krachten van de planeten, die gemakkelijk verstoord kan worden door externe invloeden. Daarom is het opmerkelijk dat dit systeem al zo lang ongestoord blijkt te bestaan.

Het planetenstelsel rondom de ster HD110067 is al langere tijd onderwerp van wetenschappelijke studie. In 2020 werden er al signalen opgevangen die wezen op het bestaan van ten minste twee planeten. De recente ontdekking van het resonante systeem en de aanwezigheid van nog vier andere planeten maakt dit tot een buitengewoon boeiend onderzoeksonderwerp.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.