Het noorderlicht komt vaker naar je achtertuin: hier is waarom

MMatthijs 28 december 2023 07:46

Het is niet langer nodig om naar de poolcirkel te reizen om het noorderlicht te ervaren. De komende jaren zal dit natuurverschijnsel steeds vaker te zien zijn in Nederland en zelfs in België. Maar hoe komt dit eigenlijk?

Hoe ontstaat het noorderlicht?

De zon slingert voortdurend elektrisch geladen deeltjes de ruimte in, ook wel zonnewind genoemd. Deze deeltjesstroom vliegt met een snelheid van honderden kilometers per uur onze kant op. Voordat deze elektrisch geladen deeltjes de aarde bereiken, banen ze zich eerst een weg door onze atmosfeer. Hier botst de zonnewind op zuurstof- en stikstofatomen in de atmosfeer, waarbij de vrijgekomen energie zorgt voor kleurrijke lichtflitsen - het noorderlicht of zuiderlicht.

Elke elf jaar bereikt de activiteit van de zon een maximum, waarbij er aanzienlijk meer elektrisch geladen deeltjes de ruimte in worden geslingerd. Deze versterkte zonnewind, ook wel een zonnestorm genoemd, vergroot de kans dat het noorderlicht ook in Nederland en België zichtbaar wordt. Volgens NASA-voorspellingen zal de volgende piek in zonneactiviteit plaatsvinden in 2024, waardoor het verstandig is om je camera bij de hand te houden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.