Het Orioniden-spektakel: jouw gids voor vallende sterren

MMatthijs 17 oktober 2023 13:16

Dit weekend kun je weer een prachtig schouwspel van vallende sterren verwachten als de meteorenzwerm Orioniden langs onze planeet scheert. Lees verder om te ontdekken wanneer en hoe je dit hemelse fenomeen het best kunt bewonderen.

Orioniden pieken dit weekend

Het komende weekend staat ons een bijzonder hemels spektakel te wachten: de meteorenzwerm Orioniden. Deze meteoren bewegen snel door de lucht en laten opvallende, lichtgevende sporen na. Helaas zijn de omstandigheden in Nederland niet ideaal om dit fenomeen volledig te waarderen, aangezien de piek van de zwerm al rond 17.00 uur valt, wanneer het nog volop licht is. Hierdoor zullen we waarschijnlijk maar rond de 11 meteoren per uur van deze zwerm kunnen waarnemen.

Mogelijkheid voor talrijke meteorenwaarnemingen

Hoewel de Orioniden de hoofdrol spelen, zijn ze niet de enige meteoren die ons nachtelijke schouwspel verrijken. In feite kun je, bij ideale omstandigheden van een heldere en donkere hemel, tussen de 22 en 33 meteoren per uur zien, inclusief die van andere zwermen. Op donkere, afgelegen locaties met weinig lichtvervuiling kan dit aantal zelfs verviervoudigen. Daarom zijn locaties ver van stedelijke gebieden de perfecte plekken voor sterrenkijken.

Hoewel de piek van de Orioniden in de nacht van 21 op 22 oktober valt, hoef je niet per se op deze exacte datum te focussen. In feite zijn er zowel enkele dagen ervoor als erna nog talrijke vallende sterren te zien van deze meteorenzwerm. Wat betreft de weersomstandigheden is het nog een beetje onzeker, aangezien het lijkt alsof we te maken krijgen met een vrij wisselvallig weerbeeld met bewolking. Maar maak je geen zorgen, zelfs een enkele opklaring zou al voldoende kunnen zijn om de vallende sterren te bewonderen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.