Het planetenstelsel PDS 70 onthult verrassingen: aarde-achtige planeten met water

SSara 1 augustus 2023 16:03

Het planetenstelsel PDS 70, gelegen op 370 lichtjaar afstand, zorgt voor verbazing onder astronomen met zijn aarde-achtige planeten die water bevatten. Nieuwe metingen en observaties onthullen spannende details over dit jonge stelsel.

De verrassende wereld van PDS 70

Het planetenstelsel PDS 70, met zijn twee grote protoplaneten, blijft een bron van verwondering voor astronomen. Gelegen op een afstand van 370 lichtjaar in het sterrenbeeld Centaur, onthult het stelsel voortdurend nieuwe geheimen en verrassingen, wat het een fascinerend onderwerp van studie maakt voor sterrenkundigen over de hele wereld.

De ster PDS 70, met een geschatte leeftijd van 5,4 miljoen jaar, straalt meer infrarode straling uit dan verwacht. Astronomen vermoeden dat dit komt doordat de ster omgeven wordt door een ronddraaiende schijf van stofdeeltjes. Deze unieke eigenschap maakt PDS 70 een belangrijk onderwerp van studie in de astronomie.

Het ontstaan van aarde-achtige planeten

Binnen de stofschijf van PDS 70 zijn twee zware protoplaneten ontdekt, die omlooptijden hebben van 120 en 240 jaar. Het spannendste is dat er tekenen zijn dat er in het binnenste deel van deze schijf aarde-achtige planeten worden gevormd. Dit baant de weg voor verdere ontdekkingen en onderzoek naar het ontstaan van planeten.

Recente metingen, uitgevoerd met het ALMA-observatorium in Noord-Chili, wijzen op de aanwezigheid van een omvangrijke wolk van gruisdeeltjes in de schijf van PDS 70. Dit zou kunnen betekenen dat er in de toekomst nog een planeet kan samenklonteren in dit spannende planetenstelsel.

Waterdamp ontdekt in PDS 70

Een spannende ontdekking is gedaan door een internationaal team van astronomen, waaronder wetenschappers uit Groningen, Leiden en Nijmegen. Ze hebben waterdamp ontdekt in het binnenste deel van de schijf van PDS 70. Deze ontdekking suggereert dat er al water aanwezig is wanneer aarde-achtige planeten beginnen te vormen - een essentieel ingrediënt voor het ontstaan van leven.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.