Het regent lichtflitsen! Tot 65 meteoren per uur dit weekend

SSara 9 augustus 2023 01:47

Dit weekend biedt een spectaculaire show in de nachtelijke hemel, met de meteorenzwerm Perseïden op zijn piek. Dankzij gunstige omstandigheden kunnen we tot wel 65 'vallende sterren' per uur zien, een aanzienlijk hoger aantal dan vorig jaar.

Meer vallende sterren door gunstige omstandigheden

Elk jaar rond half augustus kunnen we een waar spektakel in de nachthemel verwachten: de Perseïden meteorenzwerm. Dankzij de gunstige omstandigheden dit jaar, kunnen we ons opmaken voor een nog hoger aantal 'vallende sterren' dan vorig jaar. Deze lichtflitsen aan de hemel zijn eigenlijk stofdeeltjes die afkomstig zijn van de komeet Swift-Tuttle en door onze atmosfeer razen, waardoor ze gloeien en zichtbaar worden.

De aarde gaat elk jaar door het stofspoor van de komeet Swift-Tuttle, wat resulteert in de zichtbaarheid van meteoren. Dit jaar kunnen we tijdens de piek van de meteorenzwerm, in de nacht van zaterdag op zondag, naar verwachting tot wel 65 meteoren per uur zien! Deze piek valt tussen 3 en 4 uur in de nacht, dus zet je wekker!

Gunstige omstandigheden door slechts 10% maanverlichting

Een belangrijke factor die bijdraagt aan de hoge zichtbaarheid van de meteoren dit jaar is de lage verlichting van de maan. Doordat de maan slechts voor 10 procent verlicht is, stoort het maanlicht nauwelijks. Dit betekent dat zelfs de zwakkere lichtflitsjes beter zichtbaar zijn dan in andere jaren met meer maanlicht.

Met blote oog waarneembaar, richting Perseus kijken

Het waarnemen van deze kosmische lichtshow vereist weinig voorbereiding. De meteoren zijn helder genoeg om met het blote oog te zien. Het enige waar je rekening mee moet houden, is om een plek te vinden met weinig lichtvervuiling. Richt je blik vervolgens op het sterrenbeeld Perseus, het lijkt namelijk alsof de meteorenzwerm uit dit sterrenbeeld ontspringt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.