Het 'tweede brein': de invloed van darmbacteriën op onze hersenen

MMatthijs 5 november 2023 15:32

Een complex netwerk van zenuwen en microben in onze darmen, het zogenaamde 'buikbrein', heeft invloed op onze gemoedstoestand en gedrag. Recent onderzoek suggereert dat het manipuleren van deze darmmicrobiota nieuwe behandelingsmogelijkheden voor psychische stoornissen kan openen.

Communicatie tussen darmen en hersenen

Het 'buikbrein', oftewel ons darmstelsel, is nauw verbonden met onze hersenen en heeft een grote invloed op onze gemoedstoestand. Via autonome zenuwvezels en neurotransmitters kunnen darmbacteriën communiceren met onze hersenen. Deze bacteriën scheiden signaalstoffen zoals serotonine en dopamine af die via de bloedbaan in onze hersenen terechtkomen, waar ze onze stemming en gedrag beïnvloeden.

Belang van darmmicrobiota voor onze gezondheid

De darmmicrobiota, een complex ecosysteem van micro-organismen in onze darmen, speelt een cruciale rol voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit dynamische bacteriële universum draagt bij aan een reeks vitale lichaamsfuncties, variërend van de spijsvertering en stofwisseling tot ons immuunsysteem. Het is duidelijk dat deze 'kleine bewoners' van onze darmen een grote rol spelen in ons welzijn.

Invloed van darmmicrobiota op hersenfunctie en gedrag

Nieuw onderzoek toont aan dat de darmmicrobiota niet alleen onze fysieke gezondheid beïnvloedt, maar ook een rol speelt in onze hersenfunctie en gedrag. Via de zogenaamde darm-hersen-as kunnen de micro-organismen in onze darmen moleculen produceren die signalen naar onze hersenen sturen. Deze signalen kunnen de hersenactiviteit reguleren en onze cognitieve en emotionele toestanden beïnvloeden. Dit is een opwindende ontdekking die de deur opent voor nieuwe benaderingen in neurowetenschappen en psychiatrie.

Door de complexe relatie tussen onze darmen en onze hersenen te bestuderen, zouden we nieuwe behandelingen voor psychische aandoeningen kunnen ontdekken. Hoewel er nog veel onderzoek nodig is, laten de eerste resultaten zien dat het aanpassen van onze darmmicrobiota door middel van probiotica en veranderingen in voeding een positieve invloed kan hebben op ons mentale welzijn. Dit is een gebied waar we in de toekomst veel van kunnen verwachten op het gebied van geestelijke gezondheidszorg.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.