Het verfijnde leven van Vikingen: ze hadden reeds glazen ramen

MMatthijs 6 oktober 2023 23:27

Nieuw archeologisch onderzoek toont aan dat de Vikingen minder barbaars waren dan algemeen wordt gedacht. Ze hadden al glazen ramen ver voor de middeleeuwse kerken en kastelen, wat een nieuw licht werpt op hun technologische en culturele capaciteiten.

Glasfragmenten onthullen Viking-technologie

Het onderzoek van Mads Dengsø Jessen, verbonden aan het Nationale Museum van Kopenhagen, werpt nieuw licht op het leven van de Vikingen. Jessen onderzocht 61 glasfragmenten die in de afgelopen 25 jaar zijn ontdekt bij zes verschillende archeologische opgravingen in Zuid-Zweden, Denemarken en Noord-Duitsland. Deze fragmenten vormen het bewijs dat de Vikingen veel verder gevorderd waren in hun technologie dan eerder werd aangenomen.

Vikingen hadden vroeger glasramen

Glasramen waren onderdeel van de Vikingencultuur lang voordat ze verschenen in de kerken en kastelen van de middeleeuwen. Dit blijkt uit het onderzoek van Jessen naar de glasfragmenten. De Vikingen gebruikten het glas voor hun ramen tussen 800 en 1100, wat suggereert dat ze in deze periode al geavanceerde technologische kennis en vaardigheden hadden.

Het gebruik van glas in de Vikingtijd lijkt te zijn beperkt tot de elite en religieuze gebouwen. Dit suggereert niet alleen dat glas een kostbaar en gewaardeerd materiaal was, maar ook dat de Viking-elite een bepaalde mate van geraffineerdheid en esthetisch besef had. Het gebruik van glas in religieuze gebouwen wijst ook op een interesse in het creëren van specifieke lichteffecten en sfeer.

Vikingramen verschilden aanzienlijk van de ramen zoals we die tegenwoordig kennen. Ze waren kleiner, niet volledig transparant en hadden verschillende tinten groen en bruin. Het doel van deze ramen was niet zozeer om naar buiten te kijken, maar om kleurrijk licht in het gebouw te laten vallen. Dit getuigt van een geavanceerd begrip van licht en de impact ervan op de atmosfeer in een ruimte.

Handel dreef Viking-technologie

Ondanks hun reputatie als plunderaars en veroveraars, waren de Vikingen ook bedreven handelaars. Het museum suggereert dat ze hun glas waarschijnlijk hebben verkregen door handel te drijven. Dit onderstreept hun vermogen om waardevolle grondstoffen te bemachtigen en te gebruiken, wat bijdraagt aan een beeld van de Vikingen als complexe en bekwame samenlevingen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.