
Klimatoloog Wim Thiery waarschuwt voor de gevolgen van het warmste jaar ooit en roept op tot actie. Met de naderende klimaatconferentie in Dubai worden de verwachtingen hoog gespannen.
Ongekende snelheid van hitterecords zorgt voor alarm
Door de oplopende temperaturen, die in oktober zelfs tot 25 graden kunnen oplopen, en het feit dat dit jaar de warmste septembermaand ooit achter de rug is, is er volgens klimatoloog Wim Thiery sprake van een 'klimaat op steroïden'. De natuurlijke weerschommelingen, zoals El Niño, dragen bij aan de totale temperatuurstijging van 1,5 graden. De extreme fenomenen die we afgelopen zomer zagen, zijn een voorbode van hoe de wereld eruit zal zien als de doelstelling van het Klimaatakkoord van Parijs wordt gehaald.
Klimaatopwarming veroorzaakt meer extremen
Naast natuurlijke weerschommelingen, zoals El Niño en La Niña, zijn de effecten van klimaatopwarming onmiskenbaar. De kans op een orkaan in het Middellandse Zeegebied is bijvoorbeeld met een factor 50 toegenomen en de kans op bosbranden in Canada is verdubbeld. De extremen komen steeds vaker voor en dit jaar zag Canada een aanzienlijk groter deel van haar bossen in vlammen opgaan.
Hoewel er aan het begin van het jaar nog twijfel bestond, is het nu duidelijk dat dit het warmste jaar ooit zou kunnen worden. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur was 16,38 graden, wat volgens Thiery 'absurd' is. De marge en snelheid waarmee hitterecords worden verbroken, is enorm en duidt op een klimaatverandering in galop.
Klimaatconferentie Dubai cruciaal voor klimaatbeleid
Met de naderende klimaatconferentie van Dubai is er een grote verwachting om te zien waar we staan met het klimaatbeleid. De opwarming is een wereldwijd probleem dat alleen kan worden opgelost als er wereldwijd wordt besloten om af te stappen van gas, kolen en olie. De conferentie wordt echter voorgezeten door Ahmed Al Jaber, directeur van een groot oliebedrijf, wat tot zorgen leidt over mogelijke belangenverstrengeling.