Hoe duidelijk is de gedeeltelijke maansverduistering vanavond te zien?

MMatthijs 28 oktober 2023 09:01

Vanavond werpt de aarde een schaduw over een deel van de maan. Hoe goed is deze gedeeltelijke maansverduistering te volgen? Dat hangt af van de weersomstandigheden en je locatie in Nederland. Lees verder voor een beknopt overzicht van wat je kunt verwachten.

Tijdschema van de maansverduistering

De gedeeltelijke maansverduistering van vanavond vindt plaats tussen 20:01 uur en 0:29. Gedurende deze tijd beweegt de maan zich door de schaduw van de aarde, waardoor het lijkt alsof er tijdelijk een stuk uit de maan wordt gehaald. Het hoogtepunt van het evenement, wanneer de 'hap' uit de maan het grootst is, wordt verwacht rond 22:15 uur.

Zichtbaarheid in verschillende regio's

Door een regengebied dat over het land trekt, is de kans klein dat de verduistering zichtbaar is in het westen en zuiden van Nederland. In het oosten en noorden blijft een groot deel van de avond droog, maar wordt het al snel bewolkt. In Drenthe, Friesland en Groningen is mogelijk het begin van de verduistering te volgen, maar rond het hoogtepunt is het ook in het uiterste noordoosten van ons land waarschijnlijk geheel bewolkt.

Tijdens deze gedeeltelijke maansverduistering kleurt de maan niet rood, een fenomeen dat we bij een volledige maansverduistering wel kennen. Zo'n rode maan wordt ook wel een bloedmaan genoemd. De volgende volledige maansverduistering, waarbij we mogelijk weer een bloedmaan kunnen zien, staat gepland voor september 2025.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.