Hoe een losgeslagen broeikaseffect onze aarde onbewoonbaar zou maken, volgens onderzoekers

MMatthijs 27 december 2023 07:46

Een team van astronomen heeft onderzocht hoe een op hol geslagen broeikaseffect, vergelijkbaar met dat op Venus, de aarde onbewoonbaar zou maken. Hun resultaten zijn verontrustend en tonen aan dat zelfs een kleine temperatuurstijging kan leiden tot catastrofale veranderingen.

Kleine temperatuurstijging kan rampzalig zijn

In een baanbrekend onderzoek hebben wetenschappers voor het eerst een volledige simulatie gemaakt van een op hol geslagen broeikaseffect. De resultaten zijn alarmerend: zelfs een kleine toename van de zonne-instraling die leidt tot een stijging van de gemiddelde temperatuur van enkele tientallen graden, kan voldoende zijn om het onomkeerbare proces op aarde in gang te zetten. Dit zou onze planeet net zo onbewoonbaar maken als Venus.

Dramatische gevolgen van een losgeslagen broeikaseffect

Een op hol geslagen broeikaseffect ontstaat wanneer broeikasgassen in de atmosfeer zonne-instraling opvangen en terugsturen naar de aarde, wat de temperatuur doet stijgen. Als de hoeveelheid van deze gassen te groot wordt, kan er een dramatische en onomkeerbare temperatuurstijging optreden. Dit fenomeen werd miljarden jaren geleden op Venus waargenomen toen de zonne-instraling sterker werd, wat leidde tot het verdampen van al het water in de atmosfeer en dus een verdere opwarming van de planeet.

Ondanks de verontrustende resultaten van dit onderzoek, is er nog een lange weg te gaan voordat de aarde een vergelijkbare temperatuurstijging als die op Venus ondergaat. Volgens het laatste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) zal de temperatuur tegen het einde van deze eeuw met 3°C stijgen als we de huidige uitstoot van broeikasgassen niet verminderen. Het is dus van cruciaal belang dat we actie ondernemen om de uitstoot van deze gassen in te perken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.