Hoe groen onze steden kan helpen afkoelen

SSara 26 augustus 2023 05:47

Klimaatverandering maakt steden steeds warmer, maar er is een oplossing: meer groen. Vooral hoge bomen kunnen hierin een belangrijk verschil maken. In dit artikel verkennen we hoe groen en met name bomen kunnen bijdragen aan het tegengaan van hitte in stedelijke gebieden.

Groen als antwoord op stedelijke hitte

Hitte in steden wordt een steeds groter probleem door de klimaatverandering. Tegels eruit en groen erin kan een oplossing zijn. Vooral hoge bomen kunnen een groot verschil maken. Ze verbeteren niet alleen de luchtkwaliteit en bieden kansen voor natuurlijk leven, maar zorgen ook voor verkoeling. Steden als Almere en Breda kunnen in de zomer tot 7 graden warmer zijn dan de omliggende gebieden.

Waarom zijn steden heter?

Er zijn verschillende redenen waarom steden heter worden dan het omliggende platteland. Verharde oppervlakten warmen sneller op en hoge gebouwen weerkaatsen zonlicht naar beneden. Hierdoor wordt er overdag meer warmte 'gevangen' in stedelijke gebieden. Bovendien koelen steden minder goed af door een tekort aan begroeiing en minder verdamping van water.

Steden bestaan in werkelijkheid uit een mozaïek van microklimaten. Onderzoek in Utrecht toonde aan dat straten met groene voortuinen en kleine bomen gemiddeld 2 graden koeler zijn dan straten zonder tuinen en bomen. In straten met hoog en breed uitgegroeide bomen was het verkoelende effect zelfs twee keer zo sterk, waardoor deze straten in de zomer gemiddeld 4 graden koeler waren dan volledig versteende straten.

Parken in steden zijn 's zomers koeler dan de bebouwde binnenstad en spelen een belangrijke rol in het welzijn van mensen. De plek waar mensen hun tijd doorbrengen in een park kan afhangen van het seizoen, het tijdstip van de dag en hun leeftijd. Zo zijn ouderen vaak te vinden op plekken waar bankjes in de schaduw staan.

Toekomstgericht planten van bomen

Om steden bestand te maken tegen de hittegolven van de toekomst, is het belangrijk om nu al extra bomen te planten. Het zijn vooral de hoge bomen die steden kunnen koelen en het duurt tientallen jaren voordat bomen volgroeid zijn. Daarom is het essentieel om nu actie te ondernemen en de juiste boomsoorten te planten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.