Hoe snel is geluid eigenlijk? Een duik in de wereld van geluidssnelheid

MMatthijs 17 februari 2024 07:02

Wat is de snelheid van het geluid? Hoe varieert deze met veranderingen in temperatuur, vochtigheid en medium? Dit artikel bespreekt de fascinerende wereld van geluidssnelheid, van het razen door metaal tot het kabbelend bewegen door water.

Geluidssnelheid in droge lucht

Geluid, dat uit golven bestaat, beweegt met verschillende snelheden afhankelijk van de omstandigheden. Wanneer we het hebben over droge lucht van twintig graden Celsius, dan beweegt het geluid daar doorheen met een snelheid van 343 meter per seconde. Dit komt overeen met een indrukwekkende 1234 kilometer per uur.

Factoren die de geluidssnelheid beïnvloeden

Veel factoren spelen een rol in hoe snel geluid zich verplaatst. Zo heeft de temperatuur van de lucht effect op de geluidssnelheid: in koudere lucht zal het geluid trager bewegen. Vochtigheid speelt ook een rol, waarbij het geluid zich sneller verplaatst in vochtige lucht. En als we kijken naar vloeistoffen en vaste stoffen, dan zien we dat de geluidssnelheid daar weer heel anders is.

Geluidssnelheid in water en vaste stoffen

Geluid beweegt niet alleen door de lucht, maar ook door water en vaste stoffen. En het doet dit nog sneller ook! Zo verplaatst geluid zich bijna vijf keer sneller door water dan door de lucht. En in vaste stoffen, zoals ijzer, kan de geluidssnelheid zelfs oplopen tot 1500 meter per seconde.

Wat is de absolute topsnelheid van geluid? Volgens onderzoekers van de Queen Mary University in Londen kan dit oplopen tot 129.600 kilometer per seconde onder de meest optimale omstandigheden. Maar vergeleken met licht - dat zich met maar liefst 300.000 kilometer per seconde door de ruimte beweegt - is het geluid nog steeds een trage schildpad.

Het verschil tussen de snelheid van licht en geluid is vooral zichtbaar tijdens een onweersbui. Eerst zie je de bliksemflits en pas een tijdje later hoor je de donder. Dit komt doordat licht zich veel sneller voortplant dan geluid. Dus als je je ooit hebt afgevraagd hoe ver het onweer weg is, let dan eens op de tijd tussen de bliksemflits en de donderklap.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.