
Ooit verwonderd over hoe spreeuwen in grote zwermen door de lucht vliegen en samen een 'dans' uitvoeren zonder tegen elkaar te botsen? Theoretisch bioloog Charlotte Hemelrijk onthult het geheim achter deze opmerkelijke luchtacrobatische prestatie van de spreeuw.
Gebruik van technologie bij onderzoek naar spreeuwen
Om het fenomeen van spreeuwen die in zwermen vliegen te begrijpen, heeft Charlotte Hemelrijk, een theoretisch bioloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen, gebruik gemaakt van moderne technologie. Met behulp van camera's en computermodellen kon ze de posities van de verschillende spreeuwen binnen de zwerm bepalen. Dit onderzoek werd uitgevoerd op het dak van het station in Rome, waar meerdere camera's foto's maakten om de driedimensionale positie van een zwerm te berekenen.
Geheim van de luchtdans van spreeuwen
Wat de 'dans' van de spreeuwen zo fascinerend maakt, is de manier waarop ze zich als een eenheid bewegen. Ze volgen eenvoudigweg de bewegingen van een paar vlieggenoten en houden altijd een veilige afstand van ongeveer een meter aan, zelfs als ze met hoge snelheid vliegen. Het lijkt misschien een nauwgezette choreografie, maar in werkelijkheid is het een kwestie van slimme positionering en wederzijds respect voor elkaars ruimte.
In tegenstelling tot wat men zou verwachten, is er geen 'leider' in de spreeuwenzwerm. In feite zijn alle spreeuwen identiek en nemen ze allemaal deel aan de luchtdans door eenvoudigweg de beweging van hun naaste buren te volgen. Dit betekent dat als een paar spreeuwen naar links gaan, hun directe buren ook naar links gaan, wat bijdraagt aan de vloeiende en synchrone beweging van de zwerm.