Hoe vulkaanuitbarstingen de aarde 57 miljoen jaar hebben bevroren

SSara 26 juli 2023 16:22

Canadese geologen hebben mogelijk de oorzaak ontdekt van een wereldwijde ijstijd die 717 miljoen jaar geleden plaatsvond. Volgens hun studie zou een reeks enorme vulkaanuitbarstingen genoeg CO2 hebben geabsorbeerd om de aarde te bevriezen.

Vulkaanuitbarstingen en massale CO2-absorptie

Volgens onderzoekers van de McGill University in Canada zijn heftige vulkaanuitbarstingen mogelijk de oorzaak van het feit dat de aarde 717 miljoen jaar geleden grotendeels met ijs bedekt was. Deze uitbarstingen vonden plaats in wat nu het noorden van Canada is en waren zo omvangrijk dat ze tot de grootste lava-uitbarstingen in de geschiedenis van de aarde behoren.

Volgens de Canadese geologen kan een gigantische lava-uitbarsting de aarde op twee manieren hebben afgekoeld. Ten eerste kan de zwaveldioxide die door de vulkanen wordt uitgestoten, water en zuurstof in de atmosfeer omzetten in zwavelzuur, wat het zonlicht reflecteert en zo de planeet afkoelt. Ten tweede kan het geologische proces van verwering, waarbij de langzame afbraak van gesteente het broeikasgas CO2 uit de atmosfeer zuigt, bijdragen aan de afkoeling van de aarde.

Vaststellen van de oorzaak van de ijstijd

Om deze vraag te beantwoorden, analyseerden de geologen kleine kristallen in de rotsen die door de vulkanen werden uitgespuwd en maten ze de verhouding tussen uranium en lood om de leeftijd van de rotsen te berekenen. Uit hun onderzoek bleek dat de enorme vulkaanuitbarstingen plaatsvonden tussen de 1 en 2 miljoen jaar vóór de ijstijd, wat suggereert dat de afbraak van lavasteen waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak was van de wereldwijde afkoeling.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.