
De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is gestart met een nieuwe masteropleiding Klimaatpsychologie en -gedrag. De opleiding richt zich op het stimuleren van duurzame gedragsveranderingen op verschillende gebieden, zoals wonen, eten en vervoer.
Innovatieve masteropleiding in klimaatpsychologie
De recent gelanceerde masteropleiding aan de HvA, Klimaatpsychologie en -gedrag, is uniek in zijn soort. Studenten worden opgeleid tot 'gedragsveranderaars' die zich bezighouden met vraagstukken rondom duurzaamheid. Deze kunnen variëren van het motiveren van Amsterdammers om hun woningen aardgasvrij te maken, tot het aanzetten van Almeerders om meer plantaardige eiwitten te consumeren.
Sociale psychologie en duurzaamheidstransitie als kernelementen
Esther Parigger, de opleidingsmanager en medeoprichter van de masteropleiding, legt uit dat de focus van de studie ligt op sociale psychologie en duurzaamheidstransitie. Ze benadrukt dat de opleiding zich niet richt op het behandelen van individuen met klimaatangst of klimaatdepressie, maar op het beïnvloeden van groepsgedrag in het kader van duurzaamheidstransities.
Diverse duurzaamheidsthema's op de leeragenda
De tweejarige masteropleiding behandelt verschillende thema's gerelateerd aan duurzaamheid. Deze omvatten de energietransitie, de transitie naar meer plantaardig eten (ook bekend als eiwittransitie), het kiezen voor milieuvriendelijker vervoer en de overgang naar een circulaire economie. De studie, ontworpen voor werkende professionals, stelt studenten in staat om de geleerde kennis direct in de praktijk te brengen.
De kern van de opleiding is om studenten te leren hoe ze klimaatbewust gedrag kunnen realiseren. Het doel is dat de studenten na twee jaar in staat zijn om dit gedrag in hun werkomgeving te implementeren en te bevorderen. Mocht je geïnteresseerd zijn in de studie, de HvA houdt op 4 november een open dag.