Innovatieve zonnepanelen met bulten vangen meer zonlicht

MMatthijs 21 februari 2024 07:01

Wetenschappers hebben een innovatieve manier ontdekt om zonnepanelen te verbeteren. Door kleine bulten op het oppervlak te plaatsen, kan de hoeveelheid opgevangen zonlicht flink toenemen. Deze technologie kan vooral nuttig zijn voor wearables en IoT-toepassingen.

Bulten verhogen lichtopvang zonnepanelen

In een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Photonics for Energy, bespreken wetenschappers een nieuwe benadering om de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen. Het geheime ingrediënt: kleine, koepelvormige bulten op het oppervlak. Door deze bulten op te nemen, kan de hoeveelheid opgevangen licht met 36 tot 66 procent toenemen. Bovendien kunnen deze zonnepanelen zonlicht vanuit meerdere richtingen opvangen.

Hoewel de resultaten van de studie veelbelovend zijn, hebben de wetenschappers tot dusver alleen simulaties uitgevoerd. Daarbij was het doel vooral om de vergelijking te maken met andere onorthodoxe vormfactoren, zoals panelen met halve cilindervormen in plaats van bulten. Er zijn nog geen fysieke zonnepanelen met deze bulten geproduceerd.

Nieuwe zonnecellen nuttig voor wearables en IoT

Indien de technologie op de geplande manier functioneert, zien de wetenschappers potentieel voor toepassing in de echte wereld. Vooral wearables, zoals een smartwatch of een slimme ring, kunnen hiervan profiteren door licht uit meer richtingen te kunnen opvangen. Daarnaast zien de onderzoekers ook mogelijkheden voor biomedische apparaten en toepassingen voor het Internet of Things (IoT).

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.