
Het Kennisprogramma Zeespiegelstijging benadrukt de noodzaak van ingrijpende inspanningen om de verwachte zeespiegelstijging tot drie meter aan te kunnen. Maar er zijn uitdagingen, zoals de beschikbaarheid van materialen en personeel, en onzekerheden over toekomstige klimaatscenario's.
De uitdaging van zeespiegelstijging
Klimaatverandering veroorzaakt een aanzienlijke stijging van de zeespiegel in de komende decennia en het is van groot belang dat we hierop anticiperen. Met de huidige kennis en technieken kunnen we waterkeringen en zandsuppleties ontwerpen die bestand zijn tegen een zeespiegelstijging van drie meter. Dit vereist echter omvangrijke en ingrijpende inspanningen, met name de beschikbaarheid van voldoende materialen en gekwalificeerd personeel.
Inactie is geen optie in het licht van de zeespiegelstijging. De uiteindelijke urgentie van de oplossingen die nodig zijn, is echter nog onduidelijk. Dit hangt voornamelijk af van hoe snel we de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen. Zolang die onzekerheid blijft bestaan, is het belangrijk om nu al ruimte vrij te maken voor de maatregelen die we mogelijk later nodig zullen hebben.
Zeespiegelstijging aan de Nederlandse kust
De zeespiegelstijging is al merkbaar aan de Nederlandse kust. Hoewel scenario's voorspellen dat de zeespiegelstijging aan de kust tegen 2100 waarschijnlijk maximaal 1,2 meter zal bedragen, kunnen we een stijging van 2,5 meter niet uitsluiten. Dit benadrukt de noodzaak om nu actie te ondernemen en ons voor te bereiden op verschillende mogelijke uitkomsten.