Intermittent fasting: meer energie en gewichtsverlies door 14 uur vasten per dag

MMatthijs 22 november 2023 07:02

Volgens een recente studie van King's College London kan periodiek vasten, oftewel 'intermittent fasting', je energieniveau, stemming en hongerregulatie verbeteren. Het vasten van 14 uur per dag bleek voldoende voor deze gezondheidsvoordelen.

Intermittent fasting: gezondheidstrend of hype?

Intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, is al jaren een trend in de gezondheidswereld. Sommige wetenschappers zijn ervan overtuigd dat deze manier van eten positieve effecten heeft op onze cellulaire gezondheid. Ze beweren dat door perioden van vasten, onze cellen gedwongen worden om hun 'fabriek' te optimaliseren. Er zijn echter ook wetenschappers die kritischer staan tegenover deze methode en het als overgewaardeerd beschouwen.

14 uur vasten voor betere energie en humeur

Een recente studie van King's College London, uitgevoerd onder 36.231 mensen, heeft aangetoond dat intermittent fasting mogelijk je energieniveau, stemming en hongerregulatie kan verbeteren. En het goede nieuws is dat je jezelf niet zo veel hoeft te ontzeggen als je misschien denkt. Uit de resultaten bleek dat het beperken van je voedselinname tot een periode van 10 uur per dag, oftewel 14 uur per dag vasten, voldoende kan zijn om deze gezondheidsvoordelen te ervaren.

Onderzoeksmethode: een week normaal eten, dan twee weken vasten

De deelnemers aan het onderzoek, een van de grootste in zijn soort, moesten eerst een week lang normaal eten en vervolgens twee weken lang elke dag 10 uur vasten. Dit om de effecten van intermittent fasting op hun gezondheid te analyseren. De resultaten tonen opnieuw aan dat hoe we eten belangrijk is, dus niet alleen wat we eten.

De bevindingen van het onderzoek zijn gepresenteerd op een Europese voedingsconferentie in Belgrado. Ze zijn echter nog niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift en hebben dus nog geen peer review ondergaan. Dit is een belangrijk onderdeel van de kwaliteitsborging van wetenschappelijke artikelen, dus het is belangrijk om dit in gedachten te houden bij de interpretatie van de resultaten.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.