Is de uitdijing van het heelal slechts een illusie?

SSara 21 juli 2023 19:02

Een nieuwe theorie van professor Lucas Lombriser stelt dat onze perceptie van het uitdijende heelal een illusie zou kunnen zijn. In plaats van de zoektocht naar nieuwe deeltjes of natuurkrachten, herziet hij wat we al weten en komt mogelijk met een verklaring voor donkere materie en energie.

Uitdijing van het heelal volgens de natuurkundigen

Volgens het merendeel van de natuurkundigen dijt het heelal uit. Dit idee wordt ondersteund door het fenomeen van roodverschuiving. Roodverschuiving betekent dat de golflengte van licht langer wordt naarmate het object dat het licht uitzendt, zich van ons verwijdert. Dus, verre sterrenstelsels hebben een grotere roodverschuiving dan die dichter bij ons, omdat ze zich van ons verwijderen. Ook wordt waargenomen dat de uitdijing van het heelal zelfs versnelt.

De zogenaamde kosmologische constante is een natuurkundig begrip dat oorspronkelijk is geïntroduceerd door Albert Einstein. Deze constante was bedoeld om een onbekende kosmische kracht te beschrijven, maar Einstein verwierp dit idee later zelf, omdat hij het heelal als plat en statisch beschouwde. Echter, in de moderne natuurkunde is de theorie van de kosmologische constante herintroduceerd om de versnellende uitdijing van het heelal te verklaren.

Hoogleraar Lucas Lombriser, werkzaam bij de afdeling theoretische natuurkunde van de universiteit van Genève, keert terug naar het idee van een kosmologische constante in een statisch en plat heelal. Hij oppert dat de perceptie van een uitdijend heelal mogelijk een illusie is. Hij heroverweegt bestaande kennis, in plaats van te zoeken naar nieuwe deeltjes of natuurkrachten.

Nieuwe kijk op donkere materie en energie

Lombriser's theorie biedt een innovatieve kijk op donkere materie en energie. Volgens zijn theorie kunnen fluctuaties in het veld zich gedragen als een axionveld. Axionen zijn hypothetische deeltjes die worden beschouwd als mogelijke kandidaten voor donkere materie. Deze benadering zou ook de noodzaak van donkere energie, de hypothetische kracht die het weefsel van de ruimte uitrekt, kunnen elimineren.

Toekomstige beproeving van Lombriser's theorie

Hoewel de theorie van Lombriser oplossingen biedt voor enkele grote problemen in de astrofysica, moet deze nog bewezen worden. Als in de toekomst blijkt dat we geen donkere materie of energie kunnen vinden, kan zijn theorie als een krachtig alternatief dienen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.