
Een nieuwe studie van de Universiteit van Ottawa suggereert dat het heelal mogelijk 26,7 miljard jaar oud is, in plaats van de eerder aangenomen 13,7 miljard jaar. Deze bewering is gebaseerd op een nieuw model dat de vormingstijd van sterrenstelsels met miljarden jaren verlengt.
Ouder dan we dachten?
Volgens het standaardmodel van de kosmologie, het lambda-CDM-model, is het heelal 13,797 miljard jaar oud. Echter, sommige sterren, zoals de ster HD 140283 (ook bekend als Methusalem), lijken ouder te zijn dan deze schatting, waardoor de theorie in twijfel wordt getrokken. Bovendien heeft de Webb-telescoop van NASA vroege sterrenstelsels ontdekt die erop wijzen dat er al enkele honderden miljoenen jaren na de oerknal leven kan zijn geweest.
Nieuw model geeft een zicht op een ouder universum
Door de theorie van het 'vermoeide licht' en het idee van een uitdijend universum te combineren, heeft Gupta een model voorgesteld dat de vorming van sterrenstelsels met miljarden jaren verlengt. Volgens dit model zou het universum dus veel ouder kunnen zijn dan we eerder dachten - misschien wel 26,7 miljard jaar oud. Dit model betrekt ook zogenaamde koppelconstanten, fundamentele natuurkundige constanten die de interactie tussen deeltjes bepalen.
Volgens Gupta zou de kosmologische constante, die de donkere energie vertegenwoordigt die verantwoordelijk is voor de versnelde uitdijing van het universum, opnieuw moeten worden geïnterpreteerd. Hij stelt een berekeningsmethode voor die rekening houdt met de verandering van koppelconstanten over de tijd. Deze aanpassing zou het mysterie van de kleine sterrenstelsels in het vroege universum oplossen en in de toekomst tot nauwkeurigere waarnemingen kunnen leiden.