IT-student ontcijfert 2000 jaar oude geschrift met gebruik van AI

MMatthijs 22 oktober 2023 07:07

Een Amerikaanse IT-student heeft met behulp van kunstmatige intelligentie en geavanceerde technologie de eerste woorden ontcijferd van een 2000 jaar oude, verkoolde schriftrol die niet kon worden geopend. Het woord 'paars' is het eerste dat is onthuld.

2000 jaar oude schriftrol ontcijferd

Tijdens de uitbarsting van de Vesuvius bijna 2000 jaar geleden zijn talloze geschriften en papyrusrollen verkoold en begraven onder vulkanisch as. Deze waren zo delicaat dat er lang werd gedacht dat ze nooit geopend en gelezen konden worden. Dankzij moderne technologieën zoals deeltjesversnellers, CT-scans en kunstmatige intelligentie hebben experts het woord 'paars' ontcijferd op een tot dusver onleesbare papyrusrol.

Het eerste woord op de rol is ontcijferd door Luke Farritor, een 21-jarige IT-student uit Amerika. Voor deze prestatie won hij een prijs van 40.000 dollar. Farritor gebruikte een machine-learning model dat sporen van inkt detecteerde, waardoor de onduidelijke Griekse letters en symbolen zichtbaar werden.

Vesuvius Challenge stimuleert ontcijfering

In een poging de rollen te ontcijferen, werd het Vesuvius Challenge-initiatief gelanceerd. Hierbij werden nieuwe 3D-modellen van de rollen beschikbaar gesteld aan het publiek. Deelnemers konden prijzen winnen als ze woorden op de rollen konden ontcijferen. De grootste prijs van 700.000 dollar is gereserveerd voor degene die het lukt om vier hele passages in een boekrol te ontcijferen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.